STEGNITE VI SVOJ REMEN!

Prosvjedi, grah i glazba za Praznik rada

30.04.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, prosvjedno će se obilježiti jedino u Zagrebu i Puli, a sindikati niti na taj radnički dan nisu uspjeli pomiriti međusobne razlike

U prosvjednoj koloni u Zagrebu, prema riječima Ane Knežević, predsjednice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, naći oko dvije tisuće sindikalaca učlanjenih u SSSH, Nezavisne hrvatske sindikate i Udrugu radničkih sindikata, piše Novi list. 'Hoćemo raditi i od rada živjeti', poruka je što će je članstvo tri sindikalne centrale odaslati javnosti.

U Puli će, pak, Hrvatska udruga sindikata prosvjedom brodograditelja obilježiti radnički dan, dok će akcije u ostalim gradovima biti uglavnom popraćene lakoglazbenim notama. Okupljeni u pulskoj Šijanskoj šumi cupkat će uz zabavni program u organizaciji SSSH, dok je u Zagrebu za zabavno-glazbeni program, kuhanje i podjelu oko 40 tisuća porcija graha zaduženo Gradsko poglavarstvo Zagreba.

Zagrebačku prosvjednu sindikalnu povorku radnici će formirati na Trgu bana Jelačića uz taktove limene glazbe i 'tanc' mažoretkinja. U 10 sati povorka će krenuti prema parku Maksimir, a prema predviđanjima organizatora, do centralne pozornice u tom parku prosvjednicima će trebati gotovo dva sata hoda po zagrebačkim ulicama.

Ove se godine okupljenim građanima neće obraćati sindikalni čelnici. Mikrofon će prepustiti članstvu. Koliko je teško živjeti od rada svjedočit će ljudi koji traže posao, oni koji su ostali bez posla, radnici koji rade i za svoj rad ne primaju plaću. Među ostalima, okupljenim građanima u Maksimirskom parku trebala bi se obratiti i Iva Radonja, sindikalistica iz propale Dalmatinke Sinj, tvrtke koja još uvijek navodno postoji, ali njeni radnici niti rade, niti imaju na čemu raditi, niti primaju plaće, piše Novi list.

I dok će u Zagrebu grah, kao i prošle godine, dijeliti gradonačelnik i njegovi suradnici, oko dvije tisuće porcija tog jela u Osijeku će podijeliti SSSH. U Splitu će, pak, samostalci jelovnik prilagoditi podnevlju pa će se okupljenima na Marjanu dijeliti njoki s plodovima mora. I dok će javni gradski prijevoz građane Splita veći dio dana besplatno prebacivat na Marjan, stanovnici Karlovca za prvomajsku zabavu morat će nešto i dati. Naime, u tom gradu organizira se akcija 'Biciklom do zdravlja'.

Sindikati i njihovi članovi, međutim, neće ostati usamljeni u prosvjednom obilježavanju Prvoga svibnja. Danima prosvjeduju i štrajkaju studenti, a pridružit će im se i treća skupina. Građanska inicijativa 'Stegnite vi svoj remen, bando lopovska', koja na centralnom zagrebačkom trgu u 17 sati organizira 'masovni prosvjed' na kojem će tražiti 'neopozivu ostavku Vlade' jer se ista nije očitovala na zahtjeve Facebook grupe koja okuplja oko 50 tisuća članova za smanjivanjem stope PDV-a na 11 posto za sve prehrambene proizvode, oslobođenje od participacije za lijekove i liječenje, osnivanje fonda za povrat opljačkane imovine, objavu registra branitelja...