POTPORA PURDI I MARIĆU

Prosvjed branitelja ispred Konzulata Srbije u Rijeci

21.02.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Desetak hrvatskih veterana okupilo se jutros ispred Konzulata Srbije u Rijeci u znak podrške braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću koje Srbija sumnjiči za ratne zločine

Okupljeni su se poredali uz kolnik, raspoređeni u razmaku od nekoliko metara, s transparentima: 'Zatrubi za Purdu i Marića'. Konzul Zoran Milivojević za Radioteleviziju Srbije je rekao da je zgradu srbijanskog konzulata u Rijeci pojačano osiguravala policija te da nije zabilježen niti jedan incidenat.

U organizaciji baranjske Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a, kojoj su se priključile i ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata, prosvjed potpore uhićenim braniteljima održan je i na središnjem belomanastirskom trgu.

Dvjestotinjak prosvjednika mirno je izražavalo svoje nezadovoljstvo, kako su kazali, odnosom hrvatske države prema svojim braniteljima.

Predsjednik baranjske Koordinacije braniteljskih udruga Živko Jalšovec rekao je kako je nedopustivo 'što su institucije još od 2007. znale za popis osoba koje se nalaze na listi' te što sve to vrijeme nisu reagirale. Dodao je kako baranjski prosvjednici traže od nadležnih tijela da 'barem sada učine ono što su propustili učiniti' te da se pozovu na potpisane dokumente hrvatskog i srbijanskog pravosuđa da 'silom iznuđena priznanja nemaju pravni temelj'.

Belomanastirski branitelji zauzeli su zajedničko stajalište da će u slučaju Purdina izručenja Srbiji 'izići pred nadležne i tražiti ukidanje zakona o aboliciji', rekao je Jalšovec, istaknuvši kako skup nije politički, već žele pomoći uhićenim braniteljima, ali i upozoriti na važnost zaštite prava i položaja hrvatskih branitelja.

Među prosvjednicima bili su Franjo Joh, predsjednik belomanastirskog ogranka Hrvatskog društva logoraša, te bivši zatočenici srbijanskih logora Mišo Balatinac i Davorin Taslidžić, koji su istaknuli kako dobro znaju što znači boraviti u srbijanskim kazamatima. Joh je kazao da je Purda prošao gore 'od nas, pa možete zamisliti kako mu je pri samoj pomisli na povratak u Srbiju gdje je već jednom prošao pakao'.

Prosvjednici su uputili potporu organizatorima sličnih skupova diljem Hrvatske.