IZ VAŠIH DŽEPOVA

Prostorije agencije za poticaje koštaju 300,000 kuna mjesečno

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 16:04
  • Objavljeno 15.02.2012 u 14:38
tihomir jakovina

tihomir jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/Pixsell

Ministarstvo poljoprivrede već godinama svaki mjesec plaća ogroman novac za najam nekretnina za svoje djelatnike. Primjerice, Ministarstvo mjesečno izdvaja čak 300.000 kuna za najam prostorija u zgradi VMD Prometa na Radničkoj cesti!

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posljednjih pedesetak dana, koliko je u Ministarstvu, bori se s 'kosturima' koje je ostavila bivša vlast. Jedan od kostura zove se - najamnina.

U Ministarstvu još ne znaju koliko se mjesečno troši na tu stavku jer još uvijek prikupljaju podatke diljem zemlje, ali zato je isplivao jedan zastrašujući podatak: prostorije u zgradi VMD Prometa na Radničkoj cesti u Zagrebu za potrebe Agencije za plaćanje u poljoprivredi koštaju čak 300.000 kuna mjesečno!

Sličnih slučajeva ima diljem zemlje, a jedan od njih je u Križevcima, gdje se prostorija za dvojicu inspektora plaća 12.000 kuna mjesečno, dok u istom gradu stoji 1.400 neuređenih kvadrata u državnom vlasništvu. U Ministarstvu razmišljaju o preuređenju tog velikog prostora i premještaju Hrvatske poljoprivredne agencije u Križevce. Naime, mnogi zaposlenici agencije svakodnevno putuju iz Križevaca u Zagreb, tako da ni putni troškovi ne bi bili puno veći, a oslobodio bi se prostor u Ilici za potrebe Ministarstva.

Kako su, osim ogromnog najma, u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi utvrđene brojne nepravilnosti, ministar Jakovina je, doznajemo, smijenio ravnateljicu Anicu Lucević. Ona je navodno knjižila obaveze isplaćivanja poticaja poljoprivrednicima tek po njihovom isplaćivanju, a ne po nastajanju. Osim toga, novi ministar nezadovoljan je komunikacijom te agencije i Ministarstva poljoprivrede jer stručne službe Ministarstva nisu znale kako i kojom dinamikom se plaćaju poticaji ni koliko je točno poticaja isplaćeno. To je, kažu nam u Ministarstvu, jedan od razloga za nered koji se stvorio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi