Proslava Dana neovisnosti

Jandroković: Neprihvatljivi su komentari iz Beograda o građanskom ratu

08.10.2017 u 14:41

Bionic
Reading

Na Trgu svetog Marka, pokraj Banskih dvora, u nedjelju je održan svečani program proslave Dana neovisnosti

Svečani program pratili su brojni državni dužnosnici predvođeni predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

'Međunarodnim priznanjem 15. siječnja 1992. otvorio se put slobode, demokracije, neovisnosti i ostvarenja svih onih ambicija koje su generacije Hrvata imale. Stoga imamo zadaću i danas raditi na tome da naše društvo bude kvalitetno uređeno, da poštujemo univerzalne vrijednosti, da jačamo pravnu državu, da jačamo ekonomske slobode te da se svi naši građani ugodno osjećaju u slobodnoj Hrvatskoj', poručio je Plenković.

  • +28
Svečano obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Na novinarsko pitanje kako komentira pritužbe oporbe da nije dobila poziv na svečano obilježavanje Dana neovisnosti na Markovu trgu, Plenković je upozorio kako su tamošnje aktivnosti javni događaj otvoren za sve građane.

'To je zadnji dan smjene straže, a ujedno je, a to siguran sam cijela oporba zna, Dan otvorenih vrata u Hrvatskom saboru. Prema tome, to su sve aktivnosti koje su koordinirane i dobro su došli svi građani, pa naravno i oporba', rekao je premijer Plenković.

U nedjelju ujutro u povodu obilježavanja Dana neovisnosti, premijer, predsjednik Sabora i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Vladimir Šeks položili su zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na zagrebačkom groblju Mirogoj.

  • +9
Povodom Dana neovisnosti položeni vijenci na groblju Mirogoj Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vijence su položili kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika, te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako su, pokušajem likvidacije hrvatskog državnog vrha dan prije nego je 8. listopada prije 26 godina Hrvatska proglasila svoju neovisnost i raskinula sve državno pravne sveze s bivšom državom, zrakoplovi JNA 'pokazali i zločinački karakter tog režima, pokazali su spregu između JNA i režima Slobodana Miloševića, pokazali su što su sve spremni učiniti kako bi spriječili hrvatsku neovisnost'.

'Tako da komentari koje ovih dana slušamo iz Beograda o građanskom ratu, o podijeljenoj krivnji, za nas jednostavno nisu prihvatljivi. Mi smatramo da je Domovinski rat, a to je povijesna činjenica, bio osloboditeljski, legalan i legitiman. Zahvalni smo predsjedniku Tuđmanu, hrvatskim braniteljima na tome što imamo svoju državu', kazao je Jandrovoić.

Komentirajući pitanje o nepozivanju oporbe na obilježavanje Dana neovisnosti, Jandroković je napomenuo kako je osobno na sjednici Sabora u petak nakon čitanja kratke izjave o Danu neovisnosti pozvao svoje kolegice i kolege da dođu i priključe se zajedničkom obilježavanju prvo na Mirogoju, potom na Markovu trgu, a onda i u Saboru.