ZBIJANJE REDOVA

Prošao rok žalbe za prebendare koji su ulupali crkvene milijune. Pitali smo Kaptol gdje je zapelo

31.01.2018 u 18:02

Bionic
Reading

Nakon što je u javnost prije dva tjedna izbila afera prebendari, glavni akteri priče nisu davali izjave o napisima da su na neuspjelim građevinskim poduhvatima izgubili 50 milijuna eura. Čekalo se i službeno očitovanje Zagrebačke nadbiskupije, no uzalud. 'U tijeku su žalbeni rokovi, pričekajte da prođu', poručili su i prebendari i službeni Kaptol. No mogućnost podnošenja žalbe na presudu po kanonskom zakonu prošla je 26. siječnja. Unatoč tome, s Kaptola se i dalje može čuti samo muk

Iako se stišala bura oko ove afere u javnosti, Zagrebačka nadbiskupija i dalje je dužna objasniti što se događalo posljednjih mjeseci sa Zborom prebendara i tužbama odvjetničkog ureda koji je nekoć s njima usko surađivao. 

Otkako je Nacional sredinom siječnja obznanio kako su smijenjeni svi prebendari na čelu s poduzetnim monsinjorom Mijom Gabrićem, niti jedno službeno slovo s Kaptola javnost nije dobila.

Odluku u upravno-kaznenom postupku prebendari su primili 11. siječnja. Zbor prebendara time je raspušten, određene su im i kazne po kanonskom pravu i određeno im je pravo žalbe od 15 dana. U tom periodu vladao je zavjet šutnje, a odvjetnik prebendara određen po službenoj dužnosti Ivica Ivanković Radak poslije izbijanja afere kazao je kako 'nepravomoćne izvansudske odluke nije primjereno komentirati'.

Smijenjeni prebendari

Osim Mije Gabrića, koji je bio na čelu s funkcijom dekana, smijenjeni su Juraj Kolarić, Zvonimir Kurečić, Andrija Lukinović, Miroslav Martinjak te Ilija Žugaj i Branko Picek, koji su prebendarima postali 2013.

'Na izvansudsku odluku dopušten je utok (žalba, op.a.), a za čije podnošenje trenutačno teku rokovi. Vrijeme koje je određeno za podnošenje utoka za nas mora biti mirno i iskoristivo vrijeme, stoga molim poštovane medije, uvažavajući njihov rad i doprinos u otkrivanju istine, da u iznošenju informacija i komentara imaju obzira da ne nanose štetu osobama koje zastupam, napose kad komentiraju težinu izrečenih kaznih ili kad iznose podatke o imovinskoj šteti… Molili bismo razumijevanje medija da u ovoj fazi postupka ne traže izjave od osoba koje zastupam kako bismo se mogli usredotočiti na korištenje pravnog lijeka', poručio je odvjetnik.

  • +3
Mijo Gabrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Koliko je poznato, žalbeni rok istekao je prije nekoliko dana. No unatoč tome, i dalje se službeno ne može ništa doznati. Sam prozvani šef prebendara, inače razgovorljivi Mijo Gabrić potvrdio nam je da i dalje ne smije ništa govoriti.

Jesu li se prebendari žalili na izrečene im kazne i disciplinske mjere, također nije poznato. No može se pretpostaviti da nisu jer, kako doznajemo, Zagrebačka nadbiskupija planira se napokon službeno oglasiti tek za desetak dana. Da su se prebendari žalili, vjerojatno bi se sam proces odužio.

  • +3
Prebendar Juraj Kolarić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, Mijo Gabrić kažnjen je sa sedam godina zabrane vršenja crkvene službe koja se tiče upravljanja crkvenim dobrima, pet godina mu se zabranjuju istupanja o svim dobrima Zbora prebendara, godinu dana svakodnevno mora moliti psalam 'Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome', a šest mjeseci mora provoditi nemrs utorkom i petkom. Obavezne su i duhovne vježbe i petogodišnje plaćanje određenog iznosa u karitativne svrhe.

Uz to je moguć postupak naknade štete.

Hipoteke nad imovinom Zbora prebendara

Podsjetimo, tjednik Nacional objavio je da je nadbiskup Josip Bozanić raspustio cijeli Zbor prebendara na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura.

Ta je odluka Kaptola donesena, piše taj tjednik, i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije to da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju, piše Hina.

  • +6
Cascade centar Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Nažalost, moram priznati, a što će najvjerojatnije utvrditi i komisija koja istražuje moj slučaj, da sam za vrijeme vršenja službe dekana Zbora prebendara teško prekršio kanonske odredbe o vremenitim crkvenim dobrima. Kao dekan Zbora sam dopustio i potpisao ugovore, tj. omogućio sam hipoteke na imovini Zbora prebendara kako bi investitori podigli kredite. Takvim poduzetim radnjama, osobito odobrenjem hipoteka, pridonio sam otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara', stoji u Gabrićevu pismu.

Pismo koje Nacional posjeduje datirano je na 6. srpnja 2017. godine. Tjednik piše da je time Gabrić priznao da je od 28. veljače 2002. do 17. ožujka 2017. pridonio otuđenju i umanjenju vlasništva Zbora prebendara za gotovo 50 milijuna eura. Riječ je o potraživanjima koja banke imaju osiguranima založnim pravom na nekretninama Zbora prebendara, tj. Zagrebačke nadbiskupije.

Nacional piše da je novac izgubljen ili pronevjeren u raznim građevinskim poduhvatima u Zagrebu, i to u tzv. prebendarskim vrtovima u samom centru glavnog grada, gdje je Gabrić gradio šoping centar Cascade, koji je neslavno propao te je na tom mjestu danas hotel, te u Goricama.