genocid u ukrajini

Prošao HDZ-ov amandman o Gladomoru

21.06.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Vladini predstavnici odbili su u srijedu u Saboru sve oporbene amandmane na nekoliko zakonskih prijedloga, dok je prihvaćen onaj HDZ-ovog Željka Reinera na Deklaraciju o priznavanju Gladomora

Na prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji oporba je podnijela 23 amandmana od kojih ni jedan nije prihvaćen. Tražili su da se povećaju usluge i obuhvat korisnika, da se poveća broj sati osobne asistencije, da se snizi dobna granica za pravo na osobnog asistenta kako korisnici ne bi morali sudjelovati u plaćanju usluge i drugo.

Marija Selak Raspudić (Most) kazala je da su udruge osoba s invaliditetom upozorile da se predloženim izmjenama zakidaju osobe s najtežim oblicima invaliditeta, izrazivši žaljenje što im se prava neće unaprijediti. "Nije bitno što mi ovdje mislimo, bitno je ono što nam osobe s invaliditetom kažu”, istaknula je.

Zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić ocijenila je da je Vlada tim zakonom krenula u krivom smjeru, da procjena potreba nije rađena na temelju potreba korisnika, te da se zaboravljena jedna cijela skupina korisnika. Tvrdi da se osobe sa statusom njegovatelja i koje imaju asistente dovodi u nepovoljniji položaj.

Nisu prihvaćeni ni amandmani Kluba SDP-a na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, među kojima i onaj da se poveća cenzus za ostvarivanje prava na pomoć u kući kako bi se proširio krug korisnika.

Vladin predstavnik odbio je i oporbene amandmane Kluba DP-a i Možemo! na prijedlog Zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora.

Prihvaćen je jedino amandman HDZ-ovog Željka Reinera kojim se u prijedlogu teksta Deklaracije o priznavanju Gladomora od 1932. do 1933. godine genocidom nad ukrajinskim narodom naglašava da je Gladomor proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini.

Naglašava se da je Ukrajina 2006. Gladomor zakonski proglasila genocidom komunističke vlasti protiv ukrajinskog naroda, stoji u obrazloženju amandmana.

Na tom tragu bili su amandmani i Kluba DP-a, koji nisu prihvaćeni, a za koje je vladin predstavnik kazao da su obuhvaćeni Reinerovim amandmanom.

To je nagnalo Davora Dretara (DP) da upita kojim ždrijebom je određeno da amandman Reinera bude prvi na redu pa da onda isti DP-ov bude odbijen. Ocijenio je kako je riječ o nasilju nad procedurom.