CRKVENE IGRE

Propali šoping-centar Cascade napokon prodan, i to u bescjenje!

Bionic
Reading

Nakon što je 2011. konačno zatvoren, šoping-centar Cascade u samom centru Zagreba napokon je prodan, i to iz 15. pokušaja. Ovaj objekt koji je trebao biti najluksuznije odredište za šoping, a koji je od zatvaranja prepušten propadanju, kupila je tvrtka Exportdrvo Projekti iz Zagreba u vlasništvu Tomislava Marinova, koja je dala najbolju ponudu na dražbi u sklopu stečajnog postupka. Marinov je poslovno povezan s Mijom Gabrićem, glavnim ekonomom Kaptola, koji je suvlasnik centra Cascade

Tvrtka Exprtdrvo Projekti na 15. dražbi u veljači ove godine kupila je ovaj famozni šoping-centar čija je početna cijena bila 179,5 milijuna kuna. Kako su dražbe propadale zbog izostanka interesa, tako je, nakon njih četrnaest, početna cijena Cascadea svedena tek na nešto više od 22 milijuna kuna.

Bila je to dovoljno primamljiva ponuda Tomislavu Marinovu, vlasniku ove tvrtke koja se bavi prodajom rasvjetnih tijela, a koja je u 2012. imala prihode 900 tisuća kuna, dobit od 30 tisuća kuna i jednu zaposlenu osobu. Svestrani 43-godišnji Marinov, novi vlasnik Cascade centra, osim što je vodio ili bio vlasnik u više tvrtki s potpuno različitim djelatnostima, direktor je u tvrtki Museum Antemurale koju je 2013. osnovao monsinjor Mijo Gabrić, glavni ekonom Kaptola, koji je ujedno i vlasnik više od jedne četvrtine Cascade centra.

Povezanost novog vlasnika i vrha Katoličke crkve dali su nam naslutiti i neki od bivših zakupaca lokala u Cascade centru. Kazali su nam da je Crkva preko treće osobe kupila na dražbi ovaj šoping-centar te postala stopostotni vlasnik.

Sam Gabrić na to pak odmahuje rukom. Negira da je Crkva kupila Cascade, ali dodaje da je u pregovorima s novim vlasnikom oko budućnosti ovog objekta u kojem Crkva ima više od četvrtine vlasničkog udjela.


Svestrani Marinov

Ovaj se poduzetnik i novi vlasnik šoping-centra bavi i turističkom djelatnošću u Rastovači kod Plitvičkih jezera. Ove je godine osnovao tvrtku Nundinor koja se bavi ugostiteljskom djelatnošću, i to ni manje ni više nego na adresi Tkalčićeva 88, tj. Cascade centru. Marinov je i vlasnik mjenjačnice Galebova suza registrirane na Hvaru. Uz to je bio i direktor tvrtke Eurolex Sigurnost koja se bavi pružanjem usluge tjelesne zaštite. Vodio je i tvrtku G. C. Servisi d.o.o. iz Bjelovara koja se bavila nekretninskim biznisom. Vlasnik je i tvrtke Exportdrvo I.T. d.o.o. koja se bavi trgovinom informatičke opreme i softvera, a bio je i u tvrtki Tim Express koja se bavila pružanjem usluga poštanskog prijevoza.


Na naše pitanje u kakvoj je vezi s Marinovim i je li on zapravo paravan, Gabrić kaže kako je Marinov samo direktor Muzeja Antemurale koji je tek u nastajanju. Također nam nije želio otkriti što on i Marinov misle napraviti u propalom šoping-centru u kojem radi tek jedan kafić i garaža. Tportal je iz krugova bliskih Kaptolu još 2011. doznao kako je Crkvi u interesu otkupiti većinski vlasnički udio i u nekadašnjem šoping-centru otvoriti veliki crkveni muzej, a s obzirom na to da je Gabrić osnivač tvrtke Museum Antemurale, a Marinov direktor, to je očito najrealnija opcija.

Pravo prvokupa ove nekretnine u zaštićenoj zoni imao je Grad Zagreb i Republika Hrvatska, no unatoč izrazito niskoj početnoj cijeni, nijedna od ovih strana nije iskazala interes.

Suradnja generala Zagorca i Crkve

Cascade je, podsjetimo, počela graditi tvrtka Moleth generala Vladimira Zagorca, i to na zemljištu Zbora prebendara, koji su mu dali koncesiju na 99 godina. Zagorec je 2007. prodao tvrtku češko-američkoj grupaciji Ungelt/Spectrum, a početkom 2010., ona je prodaje investitorima iz skupine institucionalnih i privatnih investitora u sklopu austrijske OVAG Grupe, a formalni je vlasnik bila tvrtka Illuminatio iz Zagreba.

Osnivači Illuminatija, pravnog slijednika Zagorčeva Molteha, dvije su offshore tvrtke s Cipra i Lihtenšajna, a na jednoj od njih založno je pravo upisala austrijska banka Investkredit.

Nakon brojnih odgađanja centar je, s neto iznajmljivom površinom od osam tisuća kvadrata, otvoren s godinu dana zakašnjenja, u jesen 2009., ali njegovi problemi tu ne prestaju, jer stigla je kriza, kupovna moć opada, objekt u kojem su trebale biti luksuzne trgovine poput Diora sve dublje tone, sukobi vlasnika i iznajmljivača prostora postaju sve češći, a unatoč potezima Uprave da prostore da gratis na korištenje, trgovci se iseljavaju.

Konačni ključ u bravu događa se u ljeto 2012., nakon što je Porezna uprava blokirala račun tvrtke Illuminatio zbog duga od 856.826 kuna. Illuminatio je imao i oko dva milijuna kuna duga prema domaćim i inozemnim dobavljačima, ali i kredit od 10 milijuna eura od Hypo banke, pa je Alexander Pawkowicz, predsjednik Uprave tvrtke sam podnio prijedlog za otvaranje stečaja.