RETKOVAČKI (NE)SPORAZUM

Propali pregovori seljaka i ministra, novi krug za 10 dana

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 26.03.2011 17:21
  • Objavljeno 26.03.2011 u 16:38
Petar Čobanković

Petar Čobanković

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic / CROPIX

Ni nakon više od pet sati pregovora predstavnici nezadovoljnih seljaka iz Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije nisu u subotu u Retkovcima uspjeli postići dogovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem

Traktore, srećom, neće ponovno izvlačiti na ceste i blokirati promet, ali će se ponovno sastati s ministrom na drugom krugu pregovora za 10 dana u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u Zagrebu. Sporno je ostalo 250 kuna, odnosno puna isplata poticaja koju seljaci traže za ratarske kulture. Sukladno dogovoru koji je Ministarstvo poljoprivrede dogovorilo s većinom seljačkih udruga maksimalni iznos poticaja koji će biti isplaćen seljacima iznosi 2.000 kuna po hektaru.

'Ne mogu prihvatiti nikakve obveze zadiranja u proračun, jer je to odluka Hrvatskog sabora po kojoj se rashodovne strane ne mogu povećavati. Kada bi država po osnovi traženja Sindikata hrvatskih seljaka samo isplatila traženih 250 kuna po hektaru, državni proračun to bi koštalo između 180 i 190 milijuna kuna. Novca za to u proračunu nema', pojasnio je nakon sastanka ministar Čobanković.

Niti drugom zahtjevu seljaka, koji se odnosi na izjednačavanje cijene plavog dizela za ratare i ribare u iznosu od maksimalno četiri kune, nije udovoljeno, jer je i to po ministrovim riječima 'zadiranje u državni proračun'.

Iz Sindikata hrvatskih seljaka najavljuju da će izostanak dogovora i nemogućnost realizacije tzv. retkovačkog sporazuma, u slučaju neuspjeha sastanka 5. travnja, značiti novu traktorsku blokadu prometa. 'Potpore su ostale sporne i mi se ne možemo od njih oprostiti. Ako ne bude rješenja za 10 dana, vjerojatno ćemo opet traktorima na ceste', zaprijetio je Tomislav Pokrovac, predsjednik seljačkog sindikata. Prenio je želju seljaka da im se spornih 250 kuna isplati, pa ako treba i 'preusmjeri onkološkoj bolnici'.

Sindikat seljaka u devet točaka tzv. Retkovačkog sporazuma zahtijeva, među ostalim, isplatu zaostalih poticaja do 15. rujna, isplatu potpora u ratarstvu i stočarstvu u cijelosti, ali i smanjenje cijene zakupa i kupovine državnog poljoprivrednog zemljišta za 50 posto. Ustrajni su i na zahtjevu za izradu 10-godišnje državne strategije poljoprivredne proizvodnje, snižavanju cijene plavog dizela na četiri kune, deblokadu poslovnih računa seljaka te za legaliziranje postojećih objekata koje seljaci koriste u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi