kriza vlasti

Propali pregovori o vladi u Italiji

02.02.2021 u 22:40

Bionic
Reading

Pregovori između stranaka koalicije na vlasti u Italiji, u cilju formiranja nove vlade nakon ostavke premijera Giuseppea Contea, propali su, objavio je u utorak predsjednik Zastupničkog doma Robert Fico.

On je od subote vodio pregovore o izlazu iz političke krize.

"Stranke su na previše udaljenim pozicijama, zato po mojoj ocjeni nema dovoljno prostora za formiranje vladine većine", rekao je Fico nakon razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom.

On mu je u petak povjerio zadaću da posreduje između stranaka prijašnje vladajuće koalicije kako bi se vidjelo može li biti obnovljena te mu je za to dao rok od četiri dana.

Talijanski predsjednik rekao je u utorak navečer da želi imenovati vladu za koju se nada da bi dobila široku potporu u parlamentu.

Mattarella, vrhovni arbitar u talijanskoj politici, rekao je da ne želi sazivati prijevremene izbore, ističući da zemlja sada treba snažnu administraciju koja bi se borila s pandemijom i zacrtala planove za oporavak gospodarstva.

Mattarella je na razgovore u srijedu pozvao bivšeg predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, rekao je njegov glasnogovornik u utorak navečer.

Conte je podnio ostavku prošli utorak nakon što mu je mala, ali ključna stranka njegove koalicije uskratila podršku.

Njegova se koalicija raspala 13. siječnja odlaskom stranke Italia Viva bivšega premijera Mattea Renzija, zbog problema u korištenju europskoga novca namijenjenog za pomoć u oporavku nakon pandemije koronavirusa.