NOVI UDARAC LINIĆU

Propala prodaja Hrvatske poštanske banke?

12.12.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Od prodaje Hrvatske poštanske banke, što je trebao biti prvi značajniji privatizacijski prihod Vlade Zorana Milanovića, u ovoj godini po svemu sudeći neće biti ništa, iako se najavljivalo da će odluku o novom vlasniku Banski dvori donijeti do kraja mjeseca, piše Novi list

No, čini se da ponuđači nisu bili jednako raspoloženi, pa je Vlada za razliku od prvog kruga natjecanja sada dobila samo jednu ponudu. Rok za predaju ponuda istekao je u ponedjeljak u ponoć, a Novi list neslužbeno iz bankarskih krugova doznaje da je ponudu predala jedino Erste banka.

Izvori Novog lista tvrde da OTP nije predao ponudu, a neslužbeno se doznaje da ni ona Erste banke nije bila izdašna. Navodno država neće prodati HPB ako cijena koju je jedini ponuđač istaknuo za više od 99 posto dionica te banke bude ispod očekivanja.

U prvom krugu privatizacije Erste banka je za kupnju HPB-a ponudila 130,3 milijuna eura, a mađarska OTP banka ponudila je između 92 i i 118 milijuna eura. Nitko ne želi spekulirati je li na odluku OTP-a da ne preda ponudu ili na odluku Erste banke da se ne zalijeće s ponuđenom cijenom utjecao nedavni zahtjev dužnika HPB-a da se stavi privremena mjera zabrane raspolaganja nekretninama banke.

Više o toj temi možete pročitati ovdje