izbor pozadine

Propagandni video Bijele kuće postao sprdnja na društvenim mrežama, ovo su alternativne verzije

02.06.2020 u 15:39

Bionic
Reading

Bijela kuća jutros je objavila propagandni video kratkog izlaska predsjednika Donalda Trumpa u šetnju do Episkopalne crkve sv. Ivana, gdje se fotografirao s Biblijom u ruci. Policija je prethodno suzavcem i gumenim mecima Trumpu raščistila put, što je izazvalo lavinu reakcija na društvenim mrežama, baš kao i predsjednikova najava da će aktivirati vojsku 'kako bi se zaustavilo nasilje' ukoliko se gradonačelnici i guverneri ne aktiviraju u 'obrani života i vlasništva drugih građana'

Video Bijele kuće montaža je predsjednikove šetnje od rezidencije do crkve oštećene u paležu za vrijeme prosvjeda u ponedjeljak navečer, četiri dana nakon što se Trump s obitelji morao skloniti u podzemni bunker jer je sigurnosna služba procijenila da je tamo sigurniji dok prosvjednici uklanjaju metalne barijere na ulazu u predsjednički kompleks.

Prije nego se uputio do crkve, kombinirane sigurnosne snage potisnule su prosvjednike iz područja Bijele kuće, koja je navela da se raščišćava područje uoči policijskog sata. Ubrzo nakon šetnje u društvu suradnika, među kojima je bio i državni tužitelje William Barr, osvanuo je službeni video tog kontroverznog čina, uz svečanu glazbu.

Na alternativne verzije nije trebalo dugo čekati. U nastavku je nekoliko primjera s ponešto drukčijom glazbenom pozadinom.

Podsjetimo, biskup dieceze Episkopalne crkve u Washingtonu Michael Curry među onima je koji su kritizirali Trumpa za korištenje povijesne crkve za fotografiranje ocijenjujući na Twitteru kako se time 'crkva i Biblija koriste u političke svrhe'.

Velečasna Mariann Budde iz episkopalne biskupije Washington izjavila je da je nitko iz Bijele kuće nije obavijestio da će se njihov objekt koristiti za predsjednikovo propagandno poziranje. Ustvrdila je za Washington Post da je Trumpova poruka u suprotnosti s vrijednostima ljubavi i tolerancije koje propovijeda ta crkva.