porast radijacije

Pronađeni radioaktivni izotopi nakon neuspjelog testiranja ruske rakete

26.08.2019 u 10:56

Bionic
Reading

Ruski državni meteorološki zavod objavio je u ponedjeljak da su pronađeni radioaktivni izotopi stroncija, barija i lantana u testnim uzorcima prikupljenima nakon što je eksplodirala raketa u sjevernoj Rusiji ovoga mjeseca, prenijela je novinska agencija Interfax

Oblak radioaktivnih plinova nastao je kao rezultat raspadanja izotopa te je prouzročio kratki porast radijacije koji je zabilježen u gradu Severodvinsku nakon nesreće, navode iz ruskog meteorološkog zavoda.

Pronađeni su izotopi stroncij-91, barij-139, barij-140 i lantan-140.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom objavila je da je pet njezinih djelatnika poginulo, a tri su ozlijeđena u eksploziji 10. kolovoza u regiji Arhanđelsk, prilikom raketnog testiranja.

Ruske vlasti savjetovale su tada stanovnicima obližnje Nionokse da napuste selo, nakon što je zabilježen porast radijacije između 4 i 16 puta u Severodvinsku.

Putin je kazao da se tada testiralo obećavajuće novo oružje, a američki nuklearni stručnjaci smatraju da je do eksplozije došlo prilikom testiranja nuklearnih krstarećih projektila.

Norveška postaja za mjerenje razine radijacije rekla je da je nakon eksplozije koja je ubila pet znanstvenika, uslijedila nova, dva sata nakon prve te da je upravo ta eksplozija uzrok porasta radijacije.

Drugu eksploziju je vjerojatno prouzročila zračna raketa na nuklearni pogon, navodi norveška agencija Norsar, a guverner regije Arhanđelsk odbacuje takve navode.