ISPOD VAGANSKOG VRHA

Pronađeni predmeti iz nestalog zrakoplova?

08.02.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, kod Vagnja su na oko 1350 metara nadmorske visine pronađeni papiri s uputstvima za korištenje pilotskih slušalica za koje se sumnja da potječu iz zrakoplova

Istodobno sa saznanjem o pronalasku papira, pojavile su se neslužbene informacije da je na ličkom dijelu Velebita pronađen nekakav predmet za koji se sumnja da je možda dio zrakoplova, no potvrdu za to još uvijek nema.

Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, posjetio je ekipu u Operativnom centru u Starigradu, a kolege iz MUP-a informirale su ga o tome koliko je snage i energije uložio MUP u potrazi za pilotima.

'Naš glavni protivnik u ovom trenutku je jako loše vrijeme. Gore puše, magla je, jako slaba vidljivost. Locirana su moguća mjesta, čekamo da se vrijeme malo popravi. Izvijestili su me da su specijalci morali puzati po snijegu da ih vjetar ne odnese, onda možete zamisliti kako sve to gore izgleda,' rekao je Karamarako te dodao kako nema potrebe za traženjem pomoći izvana u slučaju potrage za nestalim pilotima i da će to riješiti hrvatske snage, policija, GSS i vojska.

Vojska ima svoj pravac napredovanja, dok policija pokriva sjevernu i južnu stranu. Veliki broj pripadnika MUP-a je gore kao i GSS-a.

'Intenzivira se potraga, a s obzirom na to da se vrijeme poboljšava sigurno je da će rezultati biti egzaktniji,' rekao je Karamarko, te dodao da je ovo jedna od najvećih akcija spašavanja u posljednje vrijeme.

Stipe Božić vratio se oko 10.30 u Starigrad gdje je opisao teške uvjete na Velebitu zbog kojih se na kraju ekipa i vratila. Naime, ekspedicija alpinista se smočila, a zbog slabe vidljivosti nisu stopostotno mogli pretražiti teren.

'Alpinistu je najgore kad pada kiša, a nas je upravo zasula ledena kiša. Imali smo u plastičnim najlonima vreće za spavanje, no i njih je smočilo. Koliko je vjetar bio jak dokazuje i to što nas je zajedno sa skijama koje smo imali na leđima bacao na pod,' rekao je Stipe Božić.

'Sinoć se Velebit nije puno razlikovao od Himalaje, s tim da je bilo puno više kiše nego na Himalaji. To je bila otežavajuća okolnost, a pokušali smo pretražiti sve oko Crljenog vrha. Imali smo plan prespavati gore, ali nam kiša i vjetar to nisu dozvolili. Danas će ipak možda biti malo bolje,' optimističan je bio Božić.

'Cijela ekspadicija je osjetila nekakav miris goriva ili paljevine, odnosno miris koji nije prirodnog podrijetla. No zbog slabe vidljivosti mi sa sigurnošću ipak ništa ne možemo reći,' rekao je Stipe Božić.

Četvrti dan potrage

Rano jutros krenula je potraga za pilotima koja traje već četvrti dan. Danas je potraga krenula prvo sa ličkog dijela. Vinko Prizmić, šef GSS-a jutros nam je rekao kako unatoč indicijama većina na ljudi terenu vjeruje da zrakoplov ipak nije preletio Vaganski vrh, te da stoga intenziviraju potragu na sjevernoj strani Velebita. Dodao je kako jutros u potragu kreće stotinjak članova GSS-a.

Oko 9 sati nad Velebitom se napokon donekle razvedrilo, koja će prema procjenama meteorologa trajati neko kraće vrijeme, pa su u potragu krenula i tri helikoptera, rekao nam je Vinko Prizmić.

Na teren su stigli i pripadnici bojne za specijalne namjene Hrvatske vojske i to njih 20-ak, a na terenu je jutros i 50-ak pripadnika zadarske PU, te specijalnih jedinica MUP-a, odnosno u potrazi je gotovo 200-tinjak ljudi.

'Vrijeme je opet nepovoljno. Pokušat ćemo nešto helikopterom, ali vidjet ćemo kako će se razvijati situacija do kraja dana,' rekao nam je Vinko Prizmić.