ZGROŽENI MORBIDNIM ČINOM

'Proložane ne muče ni lopovi ni ubojice. Samo Tomić'

18.02.2015 u 13:59

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je zlogukim skandalom - time što je karnevalska povorka kao Karnevala koji je kriv za sve spalila lutku jednog novinara. Jučer su naime u tradicionalnoj karnevalskoj povorci od Prološca do Imotskog i natrag maskirani na kraju pročitali 'oporuku' i spalili jasno prepoznatljivu lutku Ante Tomića, novinara Slobodne Dalmacije i književnika koji je inače u Prološcu proveo dio djetinjstva

Prošle godine Omišani su spalili Krnju u prepoznatljivom liku novinara također Slobodne Dalmacije, Vinka Vukovića, podsjeća HND na morbidan čin Vukovićevih sugrađana, o kojem je tportal iscrpno izvijestio.

Pokazuje se tako, upozorava HND, da su za neke sloboda mišljenja i govora u novinarskim i književničkim tekstovima najveći životni problem, puno veći od korupcije i drugog lopovluka, promašene politike i sličnog. Proložani, shodno tome, valjda nemaju problema ni s lopovima, ni s ubojicama. Samo s Tomićem.

'Tomić je satiričar sa stajalištem i svjetonazorom koji ne ostavlja ravnodušnim - čitatelji ga ili vole ili ne vole. Za one koji ga ne vole najbolji je lijek da ga ne čitaju', stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Kad god se, naglašava Duka, u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave - to je morbidno i upozoravajuće.

'Kad je taj čovjek novinar i pisac, to asocira na zatvore i logore', zaključuje Duka.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, tradicionalna karnevalska povorka od Prološca do Imotskog i nazad završena je čitanjem 'oporuke' i paljenjem Karnevala, po njima glavnog krivca za sve nedaće u Prološcu.

Ove godine, kako je navedeno u 'oporuci' na starom mostu, glavni lik podredili su svome piscu i novinaru.

'... Svom narodu ruga se i smije, a ni stid ga, ni sramota nije... Dragi moj pisac, lukav si ko lisac, ti i dalje možeš k… svirat, ali prološki narod nemoj dirat. Proložani pošteni su ljudi, njima samo Bellamusa sudi.'

'Svi ćemo od veselja skakat i niko za tobom neće plakat, kada ga zapalimo, sad ću svojom glavom platit, a naš Bellamusa opet će se vratit', rečeno je na morbidnom skupu u Prološcu.