ALI ...

Programsko vijeće nije prihvatilo prijedlog izmjena ugovora HRT-a s Vladom

19.10.2015 u 17:21

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u ponedjeljak nije prihvatilo prijedlog izmjena i dopuna Ugovora između Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Vlade kojim se, između ostaloga, predlaže osnivanje novog kanala 'Radio Sjever' i izmještanje dijela sportskog programa s HTV-a 2, ali glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman najavio da će se taj prijedlog ipak naći pred Vladom uz očitovanje Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a

Za prijedlog izmjena i dopuna ugovora glasala su tri člana Vijeća, tri su bila protiv, a dva suzdržana. Radman je kazao da je, nakon javne rasprave provedene od 1. rujna do 15. listopada, HRT ostao iza inicijalnog prijedloga kojim se definiraju programske obaveze javne radiotelevizije, redistribucija sadržaja po programskim kanalima, ali i plan financiranja HRT-a do 2017. Pozvao je Programsko vijeće da prihvati plan, ali je predložio i Vladi da usvoji predložene izmjene i dopune ugovora navodeći kako je to u interesu HRT-a i javnosti.

Član Programskog vijeća Zdravko Kedžo istaknuo je da je prijedlog izmjena i dopuna ugovora sklopljenog u svibnju 2013. nezakonit jer ga je, kako je ustvrdio, nemoguće provesti bez izmjena Zakona o HRT-u. Naglasio je i da se protivi najavljenom preseljenju dijela sportskog programa s HTV 2 na HTV 4 jer program tog kanala ne mogu pratiti brojni gledatelji s otoka, Like, Istre i Kvarnera, a ponovio je i da u tom prebacivanju 'ni fakir ne može pogoditi' na kojem programu se može naći sport.

Članica Vijeća Neda Ritz naglasila je da, raspravljajući o promjenama i dopunama ugovora HRT-a s Vladom, treba obratiti posebnu pozornost na dječji program koji je, tvrdi ona, 'nestao' s programa HTV-a. Prema njenim riječima, u postojećoj programskoj shemi HRT eklatantno krši odredbe o zastupljenosti dječjeg i obrazovnog programa, a postavila je i pitanje o otkupu i prikazivanju velikog broja serija o kulinarstvu i, kako je naglasila, bespotrebnih stranih serija poput one o prodaji kuća vrijednih i do 300.000 funti, kao i serije o 'opsjednutosti čišćenjem'.

Član Vijeća Ivica Maštruko izrazio je nezadovoljstvo prijedlogom da se nedjeljne mise prenose na HTV 1 ističući kako 'misli da se previše podilazi vjerskim institucijama' te da nema razloga da se 'HRT pretvori u konkurenciju nekim konfesionalnim radijskim postojama' ili mogućoj konfesionalnoj televiziji u nastajanju. Član Nadzornog odbora HRT-a iz redova zaposlenika Mario Raguž, ujedno i urednik religijskog programa, kao gost na sjednici Programskog vijeća istaknuo je da je u programu HRT-u samo 0,6 posto cjelokupne minutaže posvećeno religijskom programu. Postavio je i pitanje gdje su nestali prihodi od oglašavanja nakon pokretanja novog središnjeg Dnevnika HRT-a procjenjujući da su zbog njegovog jednosatnog trajanja izgubljeni milijunski iznosi.

Odgovarajući na tvrdnje da je prijedlog izmjene i dopune ugovora HRT-a s Vladom nezakonit, Radman je istaknuo i da 'HRT ne bi pokrenuo taj postupak da nije imao očitovanja o zakonitosti' te da je potvrdu o zakonitosti dalo i Vijeće za elektroničke medije i Ministarstvo kulture. Odbacio je i navodno izrečene tvrdnje da komercijalne radijske postaje na području budućeg 'Radija Sjever' ne ispunjavaju javnu funkciju te je naglasio da se u pripremama za taj novi radio za slušatelje Varaždinske, Međimurske, dijelove Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije anketiralo oko tisuću ljudi koji su 'iskazali interes da za istu cijenu pristojbe dobiju javni radijski sadržaj'. Glavni ravnatelj HRT-a naglasio je i da su u javnoj raspravi o prijedlogu izmjena ugovora najviše kvalitetnih prijedloga dobili u posljednja 24 sata prije njezina zaključenja. S druge strane, nije se uključio o raspravu zašto je o predloženim izmjenama ugovora HRT zaprimio samo 23 mišljenja, komentara i prijedloga građana i institucija .

Na sjednici Vijeća rukovoditeljica HRT-ova Informativno-medijskog servisa (IMS) Lamija Alečković predstavila je i plan praćenja predstojećih izbora prema kojem će se stranački kandidati i liste svakodnevno predstavljati na HTV-u 4 i Prvom programu Hrvatskog radija po izbornim jedinicama, a redoslijed će se odrediti ždrijebom. Naglasila je i da HRT priprema sučeljavanje glavnih kandidata na HTV 1 koje će se održati 6. studenoga u 20 sati.