OKRUGLI STOL

Program zaštite ljudskih prava ocijenjen pozitivno

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.11.2009 17:48
  • Objavljeno 18.11.2009 u 17:48
Tin Gazivoda

Tin Gazivoda

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj od 2008. do 2011. godine ocijenjen je pozitivno na današnjemu okruglom stolu o provedbi tog programa u Centru za ljudska prava

Predsjednica radne skupine za izradu programa Ksenija Turković ocijenila je da je nacionalni program dobar te da je napredak u zaštiti ljudskih prava vidljiv, ali je u mnogim područjima, kako je dodala, problem njegova provedba. Napomenula je da posebnu težinu problemu ljudskih prava daje i gospodarska kriza zbog koje za mnoge projekte nema novca, a zbog nje se, kako je rekla, narušava i jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad.

Predstojnik Ureda za ljudska prava Luka Mađerić također je rekao da je provedba programa u nekim područjima problem. Kao pozitivne pomake istaknuo je donošenje novog Zakona o suzbijanju diskriminacije te Zakona o ravnopravnosti spolova.

'Neke stvari mogle bi biti i bolje', rekao je Mađerić i pritom posebice istaknuo izobrazbu o ljudskim pravim na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini. Poboljšanja u zaštiti ljudskih prava istaknuo je i zamjenik pučkoga pravobranitelja Dean Palčić.

Tin Gazivoda iz Centra za ljudska prava istaknuo je zaštitu posebno osjetljivih skupina, kao što su osobe s invaliditetom i starije osobe, dodajući da je u tom području ostvaren napredak. Pripadnici civilnog društva na skupu su istaknuli važnost što bolje provedbe nacionalnog programa te suradnje državnih vlasti i pripadnika nevladinih udruga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi