KONAČNO SUHO

Prognoza za sljedeći tjedan: Pripremite sunčane naočale, ali i strugalice za led!

18.10.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnog kišovitog razdoblja tijekom kojeg je u mnogim mjestima već nadmašena prosječna količina oborine za cijeli listopad, a ponegdje su zabilježeni i novi rekordi - sljedećih će dana, vjerojatno sve do petka, listopad pokazati i svoje suho lice

Kako prognozira meteorolog DHMZ-a Tomislav Kozarić za HRT, prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti nakon mjestimične jutarnje magle, a prolazno više oblaka uz mogućnost gdjekoje kišne kapi bit će uglavnom u utorak i srijedu na dijelu sjevernog Jadrana i Gorskoga kotara.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će u porastu, od srijede i najniža dnevna. No, od nedjelje do utorka noći i jutra prilično svježa pa će u unutrašnjosti biti mjestimičnog slabog mraza. Stoga Kozarić naglašava - sklonite osjetljive biljke, a nije na odmet pripremiti i strugalice za vjetrobranska automobilska stakla.

Početkom novog tjedna jutra će na kopnu biti još maglovitija i hladnija, pa će mjestimice biti i slabog mraza, osobito po kotlinama. Magla se ponegdje može i dulje zadržavati, a nakon nje će prevladavati sunčano. U srijedu se s jugozapadnjakom smanjuje vjerojatnost magle, u gorju slijedi porast naoblake, a zamjetno raste i temperatura, pa popodne može dosegnuti i 20 °C.

  • +28
Jesensko predvečerje na prijevoju Dubci kod Omiša Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Na Jadranu prevladavati sunčano, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom Jadranu od utorka povremeno umjerena naoblaka, no uglavnom će se zadržati suho. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i bura, a u srijedu prolazno jugo i jugozapadnjak. Temperatura u blagom porastu., prognozirao je Kozarić.