NISU SVI SKLONI PLENKOVIĆU

Prognali su Stiera i Kovača, ali ostalo ih je preko 30: Tko sve sjedi u vrhu HDZ-a i o čemu odlučuju

07.06.2018 u 19:59

Bionic
Reading

Smjenom s mjesta tajnika Davor Ivo Stier i Miro Kovač automatski su prestali biti članovi Predsjedništva HDZ-a. No u tom glavnom operativnom tijelu stranke i dalje ostaje više od 30 članova, a mi smo pobrojali tko su oni i kakve odluke mogu donositi

Glavno operativno tijelo HDZ-a, u kojem sjede najviši dužnosnici stranke, u ponedjeljak je ostalo bez dva člana, no oni su odmah zamijenjeni s dva nova. Davor Ivo Stier i Miro Kovač oprostili su se od funkcija političkog i međunarodnog tajnika, a samim time prestali biti članovi Predsjedništva.

Za novog političkog tajnika izabran je Lovro Kuščević, dok je mjesto međunarodnog tajnika popunio Davor Božinović. I nakon tog transfera Predsjedništvo HDZ-a ostalo je s više od 30 članova.

U tom operativno-političkom tijelu, osim političkog i međunarodnog tajnika, sjedi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji predsjeda tim tijelom. Članovi Predsjedništva su i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić te šest potpredsjednika - Oleg Butković, Ivana Maletić, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Darko Horvat i Josip Bilaver. Kako će prema nedavno izmijenjenom Statutu ubuduće stranka imati samo četiri potpredsjednika, onda će i u Predsjedništvu nakon novih unutarstranačkih izbora sjediti četiri potpredsjednika.

Član Predsjedništva je i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

Po funkciji u Predsjedništvo ulaze i šef zagrebačkog HDZ-a, a na toj je funkciji trenutno Andrija Mikulić, ali i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, u ovom slučaju Branko Bačić.

Josip Bilaver, da nije kojim slučajem na izbornom Saboru izabran za potpredsjednika stranke, u Predsjedništvu bi sjedio zbog toga što je na čelu Mladeži HDZ-a. Prema novom Statutu, članovi Predsjedništva su i predsjednici svih HDZ-ovih zajednica. U Predsjedništvu je i šefica Zajednice žena Katarina Zrinski Nada Murganić, ali i predsjednik Zajednice utemeljitelja Mario Kapulica. Zbog funkcije predsjednika Zajednice branitelja Gojko Šušak u Predsjedništvu sjedi Miljenko Filipović, jednako kao i Ivica Kostović, koji je šef Akademske zajednice HDZ-a Ante Starčević.

  • +29
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Nedavno izabrani predsjednik zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević također je, po funkciji, član Predsjedništva.

Uz to, u Predsjedništvu su članovi izabrani na izbornom Saboru i to njih deset. Tako su mjesto osigurali: Pero Ćosić, Ivan Anušić, Žarko Tušek, Josip Križanić, Željko Turk, Darko Milinović, Anton Kliman, Zlatko Ževrnja i Božidar Longin. Deseti izabrani član bio je Zlatko Hasanbegović, koji je u međuvremenu izbačen iz stranke.

Upravo među izabranim članovima ima i onih koji se ne slažu uvijek s politikom koju vodi predsjednik stranke. Bilo je to vidljivo i prilikom rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije, kada je šest članova Predsjedništva bilo protiv, a među njima i dva smijenjena tajnika.

Uz sve njih u aktualnom Predsjedništvu sjedi još pet članova koji su kooptirani od 2016. godine - Goran Marić, Damir Jelić, Damir Krstičević, Gabrijela Žalac i Zvonko Milas.

Prema Statutu, u radu Predsjedništva mogu sudjelovati i drugi dužnosnici, ali oni nemaju pravo glasa. Tako se na sjednicama Predsjedništva može vidjeti i šefa Savjetodavnog vijeća Vladimira Šeksa, ali i zamjenika glavnog tajnika Damira Sesvečana. Jednako tako, na sjednicama se može vidjeti potpredsjednika Sabora Željka Reinera te potpredsjednike Kluba zastupnika HDZ-a Branku Juričev Martinčev i Josipa Borića.

Novi Statut propisuje da Plenković može sazvati i šire Predsjedništvo, na koje poziva i predsjednike županijskih organizacija HDZ-a, predstavnike koordinacija HDZ-a iz inozemstva i potpredsjednike Kluba zastupnika.

Što se pak tiče ovlasti Predsjedništva, ono donosi gotovo sve glavne stranačke odluke ili ih predlaže Nacionalnom vijeću na potvrđivanje. Predsjedništvo tako redovito raspravlja i odlučuje o aktualnim političkim pitanjima, ali i nadzire rad članova stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Nacionalnom odboru (op.a., prema novom Statutu aktualno Nacionalno vijeće i Središnji odbor spojit će se u Nacionalni odbor) Predsjedništvo predlaže izborni program i strategiju stranke, a samostalno usvaja godišnji program rada s financijskim planom poslovanja i godišnja financijska izvješća.

Uz to, Predsjedništvo daje suglasnost za pokretanje stegovnog postupka protiv članova središnjih tijela HDZ-a te državnih dužnosnika iz redova HDZ-a, a na prijedlog predsjednika imenuje pomoćnike glavnog tajnika, glasnogovornika, tajnike za pojedine grupe poslova, odbore i povjerenstva.