analiza burne sjednice

'Plenković ne mora strahovati od Stiera i Kovača, no afera Hotmail i dalje mu ostaje problem'

05.06.2018 u 16:49

Bionic
Reading

Andrej Plenković smjenom je dvaju tajnika - Davora Ive Stiera i Mire Kovača - ako se pita analitičare, učinio ono što je morao, ali i time pokazao da još uvijek ima snagu u stranci. No ta snaga, proizlazi iz analize, nije vječna i ovisit će o tome koliko će Plenković biti okrznut eventualnim daljnjim događanjima u aferi Hotmail

S većinom glasova Predsjedništvo HDZ-a u ponedjeljak je, na prijedlog šefa stranke Plenkovića, razriješilo Davora Ivu Stiera i Miru Kovača s mjesta političkog, odnosno međunarodnog tajnika HDZ-a. Suzdržani su bili jedino Ivana Maletić, Domagoj Ivan Milošević te Ivica Kostović.

Dobivši takvu podršku za svoj prijedlog, Plenković je definitivno pokazao snagu, smatra politički analitičar Ivan Rimac.

'Plenković je u ovom trenutku uklonio izvore nerviranja unutar stranke na tu razinu da oni ne djeluju na njegove postupke kao lidera stranke i premijera. Ta skupina (op.a. Stier i Kovač) i dalje ostaje unutar HDZ-a, svjesna da ne može izvan HDZ-a postići ništa i čeka svoju priliku koja će evidentno doći nakon nekog vremena i to kada se Plenković sam umori od pokušaja preživljavanja. Plenković je u ovom trenutku pokazao snagu. Ona je proizašla, između ostalog, iz podrške ili osjećaja ugroženosti kod starijih članova HDZ-a koji su se osjetili na neki način pogođeni Stierovom diskusijom na saboru stranke. Tom pobjedom se Plenković održao na životu. Međutim cijeli niz drugih okolnosti koje su vezane uz aferu Hotmail, gdje je Plenković ostao jedini izloženi član, ostaje kao problem za njega i njegovo ostajanje na funkciji predsjednika stranke i predsjednika Vlade', kaže Rimac za tportal.

>>> Plenković smijenio kritičare: Stier i Kovač više nisu tajnici HDZ-a

Iako više ne krije ambicije, Stier je u ponedjeljak poručio da ne isključuje mogućnost kandidature za šefa stranke, ali da sada nije vrijeme za raspravu o tome. Plenković, kaže pak Rimac, za sada ne mora strahovati od smijenjenog dvojca, koji, smatra politički analitičar, neće ugrožavati njegovu većinu u Saboru.

Strah od gubitka popularnosti

'U ovom trenutku oni sami neće pokušavati jače nagrnuti i osvojiti vlast. U prvom redu da ne bi izgubili popularnost od struje koja je usmjerena na zadobivanje društvenih pozicija, koja želi od HDZ-a da bude dominantan u društvenom i političkom pozicioniranju. Ako bi napali, ugrozili bi to da HDZ ima vladu i upravlja državom i izložili bi ga novim potencijalnim izborima za koje stranka u ovom trenutku, dok ne odluči što će s Plenkovićem, nije spremna. Vjerojatno će ovaj dvojac čekati priliku, najvjerojatnije kraj Plenkovićeva mandata, bez obzira bio on isprovociran aferama ili došao iz nekog drugog razloga', poručuje Rimac.

Zanimljiva je u svemu uloga zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, koji je, unatoč kuloarskoj priči da ne odobrava Plenkovićeve poteze, glasao za smjenu dojučerašnjih tajnika. 'Milijan Brkić je, bez obzira što to nije eksplicitno ni implicitno naznačeno, postao lider oportunističkog dijela stranke, odnosno dijela koji je usmjeren na dominaciju u političkom prostoru. Dio članova počinje gledati u Milijana Brkića i vjeruje njegovim procjenama kada je trenutak da se promijeni podrška pojedinom lideru i kada treba prijeći u nečiji drugi tabor. To će se vjerojatno dogoditi u nekom trenutku, no za sada su i Brkić i mnogi drugi zaključili da nema potrebe da ulaze u sukob, prvenstveno kako ne bi srušili Vladu', kazao je Rimac.

  • +5
Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kakva je bila Plenkovićeva komunikacija?

Nakon sjednice Predsjedništva u ponedjeljak Plenković se obratio i javnosti. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti kaže da je to bila očekivana izjava.

'Plenković očito želi imati osobe od povjerenja u svom krugu jer je svjestan da bez toga ne može funkcionirati. Oni koji misle drugačije i koji to više ne skrivaju ne mogu više biti ljudi u kojima on pronalazi bespogovorno povjerenje. On je napravio što je smatrao da je nužno napraviti da stabilizira svoju poziciju i učvrsti je unutar stranke, u kojoj u posljednje vrijeme ima nezahvalnu poziciju. Pokušavao je reći da se to moralo napraviti zbog povjerenja, obrazlagao je i tumačio zašto je to učinio. Tu nije bilo nekakve žalosti i razočaranja, to je bilo korektno i pristojno izvještavanje o onome što se odlučilo. Ali meni se čini da je tu ipak posrijedi dubinsko razočaranje, koje je on uspješno prikrio, a koje govori da vjerojatno nije očekivao da će se razići s najbližim suradnicima', kazala je Leinert Novosel za tportal.