ZATVORENI VENTILI

Proglašeno krizno stanje, plina ima još za 20 dana

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.01.2009 21:13
  • Objavljeno 07.01.2009 u 21:13
sANADER šUKER, DRAGIČEVIĆ, ZELIĆ KOSOR POLANČEC

sANADER šUKER, DRAGIČEVIĆ, ZELIĆ KOSOR POLANČEC

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

Ovom Odlukom, koja se temelji na Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, donesenoj u rujnu 2008. godine, nalaže se svim sudionicima na tržištu prirodnog plina postupanje sukladno odredbama te Uredbe i provođenje mjera za otklanjanje kriznog stanja.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nakon proglašenja kriznog stanja odredit će mjere za otklanjanje kriznog stanja sukladno članku 5. Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Među tim su mjerama, prema Uredbi, mogućnost povećanja proizvodnje prirodnog plina iz domaćih izvora, ograničavanje izvoza ili povećanje uvoza te smanjenje ili obustava isporuke prirodnog plina kupcima.

Mjere otklanjanja kriznog stanja iz članka 6. Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom provode se prema Operativnom planu iz Priloga 1., koji je sastavni dio Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Taj se članak, ovisno o stupnju, odnosi na smanjenje ili obustavu isporuke plina kupcima izravno priključenim na transportni sustav, pri čemu se izričito spominju HEP, Petrokemija i INA.

Prema danas donesenoj odluci, krizno stanje traje do otklanjanja uzroka nastanka kriznog stanja, odnosno do donošenja odluke o prestanku kriznog stanja sukladno Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnim novinama, navodi se na kraju priopćenja.

Odluka Vlade najavljena je nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera s predstavnicima resornih ministarstava te Ine, Plinacro-a i HEP-a, a njome se u stvari regulira redoslijed smanjenja ili obustave opskrbe.

To se ponajprije odnosi na smanjenje i obustave isporuke prirodnog plina industrijskim potrošačima, priključenim izravno na transportni sustav ili na distribucijski sustav, a kako bi se osigurala opskrba zaštićenih kupaca - kućanstava, bolnica, škola, dječjih vrtića i sl.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi