30 EKIPA

Proglašeni pobjednici natjecanja Robokup 2016.

30.01.2016 u 18:30

  • +6

Proglašen ukupni pobjednik ekipnog natjecanja učenika u robotici — Robokup 2016.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Robokup 2016.

Bionic
Reading

Amina Mutapčić, Sven Palac i Una Isajbegović iz Osnovne škole 'Gustava Krkleca' pobjednici su ovogodišnjeg 9. Robokupa, natjecanja učenika viših razreda osnovnih škola u robotici koje se održalo u subotu u Osnovnoj školi 'Matije Gupca' u Zagrebu

Natjecalo se 30 tročlanih ekipa pod vodstvom mentora u dvije kategorije: strujni krugovi te konstrukcija i programski zadatak. Učenicima koji su se okupili iz 5 županija i ekipi iz Bosne i Hercegovine konkretni zadaci nisu bili poznati do samog početka natjecanja, što je dodatno povećalo uzbuđenje natjecatelja i njihovih mentora.

'Neočekivano, ovo je fantastično', izjavili su pobjednici. Imaju i dalje namjeru usavršavati se u robotici. 'Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh,' nadodao je mentor pobjedničke ekipe profesor Josip Jurić.

Izvan natjecateljskog dijela djeca iz dječjeg vrtića Zvončić i dvadesetak učenika nižih osnovnoškolskih razreda iz Zagreba imali su priliku voziti robotska kolica, a organizirana je i radionica za djecu sa sindromom Down.

Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) čiji je cilj popularizacija tehničke kulture i praktičnih vještina koje su iznimno važne za razvoj pojedinca, ali i cijelog društva. Predsjednik HZTK-a Ivan Vlainić prilikom otvorenja skrenuo je pažnju okupljenima kako 40% mladih želi upisati fakultete društvenih, a samo 20% tehničkih zanimanja. Za uspješan razvoj društva potrebno je da je taj postotak obrnut. 'Nadam se da ću vas djeco jednog dana vidjeti kako ste vrhunski stručnjaci u jednom od niza tehničkih zanimanja ili inovatori u pogonima koja će otvoriti mnoga radna mjesta u našoj domovini. Siguran sam da se među vama krije novi Steve Jobs, ili da ne idemo tako daleko, novi Mate Rimac koji je započeo kao i vi. Zahvaljujem profesorima tehničke kulture i vašim mentorima, a posebno zahvaljujem roditeljima koji vam pružaju potporu i usmjeravaju vas prema zanimanjima poput robotike koje je sigurno jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti,' zaključio je Vlainić.

Poredak ukupnih pobjednika Robokupa 2016.:

1.Osnovna škola 'Gustava Krkleca', učenici Amina Mutapčić, Una Isajbegović i Sven Palac, mentor Josip Jurić
2.Osnovna škola 'Gustava Krkleca', učenici Dora Hercigonja Salamoni, Filip Valjak i Una Corazza, mentor Josip Jurić
3.Zajednica tehničke kulture Popovača, učenici Dario Šaka, Mario Novačić i Matej Đudarić, mentor Diana Svjetlana Lendvaj