volodimir zelenski:

'Proeuropski ustanak na Majdanu bio je prva pobjeda protiv ruskog okupatora'

21.11.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je u utorak da je povijesno proeueropski ustanak na Majdanu prije deset godina bio "prva pobjeda" u ratu protiv ruskog okupatora

"Prva pobjeda u ratu koji se odvija. Pobjeda protiv ravnodušnosti. Pobjeda hrabrosti. Pobjeda Revolucije dostojanstva", rekao je Zelenski u prigodi 10. godišnjice početka kojim je svrgnut proruski režim unatoč njegovim pokušajima da ga uguši u krvi.

"Prije deset godina, Ukrajinci su prvi put krenuli u protuofenzivu protiv samovoljnog pokušaja da nam spriječe našu europsku budućnost", rekao je. Revolucija na Majdanu, središnjem trgu u ukrajinskoj prijestolnici gdje su se prosvjednici okupljali, izbila je pošto je pod pritiskom Moskve tadašnji proruski predsjednik Viktor Janukovič u zadnji čas odbio potpisati sporazum o približavanju Ukrajine Europskoj uniji.

U veljači 2014. pokret je uspio nagnati Janukoviča na bijeg u Rusiju nakon krvavog gušenja prosvjeda sa stotinjak poginulih među prosvjednicima i dvadesetak među policijom. Ruski predsjednik Vladimir Putin iste godine anektirao je ukrajinski poluotok Krim te orkestrirao izbijanje sukoba na istoku Ukrajine koje su poveli proruski separatisti, a 2022. ruska vojska počela je invaziju na Ukrajinu.

  • +6
Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

Moskva tvrdi da je revolucija na Majdanu bila državni udar, a ne narodni pokret protiv korupcije i proruske orijentacije tadašnjeg režima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je ponovio te inzistirao na tome da će Rusija nastaviti "specijalnu vojnu operaciju", što je izraz kojim Moskva redovito naziva svoju i ustvrdio da će "Rusija postići svoje ciljeve". Zelenski je u govoru u utorak rekao da "se upravo odvija novi ciklus naše povijesti". 

"Naša će generacija odlučiti kojim će smjerom ići i to će ostati zapisano u našim povijesnim knjigama", rekao je. U govoru ispod zastava Ukrajine i Europske unije u središtu Kijeva Zelenski je pozvao svoje sunarodnjake da ostanu jedinstveni, a zapadne saveznike neka ne ulaze ni u kakav kompromis s Rusijom. 

"Ako civilizirani svijet počne tražiti kompromis s teroristima i davati im ustupke, svi ćemo izgubiti", poručio je. Ukrajini je Europska unija 2022. dodijelila status kandidata za članstvo, a u studenom je dala zeleno svjetlo za službeno otvaranje pregovora, kao i susjednoj Moldaviji čija je predsjednica u utorak posjetila Kijev.