SVATKO NA SVOJU STRANU

Produbljuje se raskol u HDSSB-u

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 11.11.2016 09:08
  • Objavljeno 11.11.2016 u 09:08
Vladimir Šišljagić

Vladimir Šišljagić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Dok su HDSSB-ovci okupljeni oko predsjednika Dragana Vulina u Osijeku održavali stranačku Koordinaciju svih pet slavonskih županija, istovremeno su se na drugom mjestu okupili njihovi disidenti na Glavnom odboru stranke predvođeni Dinkom Burićem i dr. Vladimirom Šišljagićem, na čijem su se dnevnom redu našle, između ostaloga, prijedlozi opoziva predsjednika Stranke, njegova zamjenika i potpredsjednika, ali i glavnoga tajnika

Na sastanak Vulinove Koordinacije stigao je saborski zastupnik Josip Salapić kojemu je mandat prepustio Branimir Glavaš. Njega pak, kako je ranije već i najavio da se povlačenjem iz Sabora povlači i iz političkog života, nije bilo. Podršku im je dao i ustavnopravni stručnjak Mato Palić kojije okupljenima objasnio odredbe stranačkog Stauta o sazivanju Glavnog odbora.

'Ona sjednica nije legalno sazvana jer tamo ne postoji osoba koja može sukladno Statutu predložiti dnevni red kao ni glasanje o bilo kojoj točki dnevnog reda i niti jedna odluka koja će se tamo donijeti, bez obzira na njezin sadržaj, nema apsolutno nikakvog pravnog učinka i to nije odluka Glavnog odbora nego jednog broja isključenih i suspendiranih i aktualnih članova koji su u zabludi misleći da rade u skladu sa Statutom', rastumačio je na Koordinaciji Mato Palić.

Dragan Vulin
je ponovio kako je njegov stav da se stvari unutar bilo koje stranke trebaju rješavati unutar nje, ali da će iako ovo nisu planirali, HDSSB preživjeti i nastaviti ići dalje.

'Bratoubilački rat'

'Ovaj bratoubilački rat i ovo što su oni napravili, može dovesti samo do slabljenja i urušavanja HDSSB-a, ali s ovog mjesta poručujem kolovođama ovog stranačkog puča, da u tome neće uspjeti', rekao je stranački čelnik.

Dok je Vulin rekao kako Glavni odbor broji 288 članova, a da je za tamošnju sjednicu prikupljeno 134 potpisa među kojima je međutim tek 20-ak važećih jer neki od njih nisu članovi stranke, a neki su isključeni, u drugom dijelu Osijeka, na sjednici Glavnog odbora gdje je bio dr. Vladimir Šišljagić, aktualni osječko-baranjski župan, izbrojali su kako je 257 punopravnih članova toga tijela od čega je 131 nazočan što je za dva više od potrebnog kvoruma.

'Temelj za sazivanje ove sjednice isključivo je statut stranke. Sjednicu smo sazvali potpisima i više od trećine članova GO-a, a morali smo to učiniti jer je gospodin Vulin suspendirao predsjednicu GO-a Danijelu Lovoković i njezina zamjenika Burića, i to samo zato da spriječi sazivanje sjednice. Naime, i on i gospodin Glavaš i ostali svjesni su da više nemaju većinu u ovom tijelu stranke. Nažalost, Glavaš je stranku podredio osobnim interesima, iako ovo nije Glavaševa stranka, a Vulin nije našao način kako da mu se odupre, iako je unazad godinu i pol dana upozoravan da stanje u stranci nije dobro. Ovo nije puč, jer ovdje je većina članova GO-a', rekao je Šišljagić koji je najavio i izvanredni izborni sabor stranke za 10. prosinca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!