PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Prodaje se otok za 14 milijuna kuna

Bionic
Reading

Otočić Gornja Aba, između Dugog otoka i Kornata prodaje se za 14 milijuna kuna. Država i lokalna samouprava imaju pravo prvokupa no nemaju sredstava

Gornja Aba se nalazi na području Parka prirode Telašćica, no to ne mijenja na stvari. 'Park prirode još uvijek nema prostorni plan, ne postoje posebne odredbe što bi se na tom otočiću moglo graditi, a što ne. Za Gornju Abu zapravo vrijede općeniti propisi za naše otoke', kaže za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj Parka Božidar Puhov.

Gornja Aba je u u najvećem dijelu kamenjar s ponešto šikare, no na južnoj strani postoji jedan mali mul i kućica oko koje je nešto maslina i drugog raslinja. Obitelj Tomljenović, koji su vlasnici pola otoka su odredili cijenu od oko deset eura za metar četvorni jer se tu radi o 18,3 hektara površine.

U Salima se inače zna da su Tomljenovići otkupili otok prije nekoliko godina od lokalnog vlasnika, a sada ga očito preprodaju. U Zagrebu imaju agenciju Adria centar nekretnina, specijaliziranu za ovakve poslove. Zakonska forma je zadovoljena, ovaj lijepi otočić usred Telašćice može prijeći u ruke nekog bogatog stranca.