NACIONALIST ZMAGO

'Prodaja Droge Hrvatima je svinjarija'

01.07.2010 u 21:00

Bionic
Reading

U Sloveniji nije bilo političkih reakcija na dogovorenu prodaju Droga Kolinske hrvatskoj Atlantic Grupi, čime će biti stvorena jedna od najvećih prehrambenih kompanija u regiji, osim očekivane izjave nacionalističkog čelnika Zmage Jelinčiča kako je dogovorena prodaja najveće slovenske prehrambene tvrtke 'obična svinjarija'

Slovenski premijer Borut Pahor odbio je dati komentar o tome za nacionalnu televiziju, rekavši da nema informacija o tom poslu i da ga ne može komentirati.

Predsjednik Atlantic Grupe Emil Tedeschi potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Portorožu da je u srijedu navečer potpisan ugovor po kojemu Atlantic Grupa od Istrabenz holdinga kupuje najveću slovensku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku.

Slovenski mediji u prvim reakcijama na prodaju slovenske prehrambene tvrtke ističu s jedne strane žaljenje što će istaknute slovenske brendove poput osvježavajućeg napitka Cocte, vode Donat i paštete Argente ubuduće razvijati hrvatska kompanija.

S druge strane ističu i zadovoljstvo što se Tedeschi već očitovao o tome da će sjedište tvrtke s nepromijenjenim nazivom ostati u Sloveniji i da proizvodnju neće seliti iz Slovenije nego će u postojeće slovenske pogone investirati i razvijati ih.

Slovensko ministarstvo za poljoprivredu u četvrtak je u izjavi za javnost povodom potpisivanja ugovora Atlantic Grupe i Droge Kolinske navelo kako su svjesni da na otvorenom tržištu vrijede ekonomska načela, te da očekuju kako će i novi vlasnik zadržati radna mjesta u Sloveniji.

Bivši direktor koparskog Istrabenz holdinga Igor Bavčar u svojoj je izjavi medijima izrazio uvjerenje da interes za kupnju Droge Kolinske pokazuje kako se radi o afirmiranoj i dobroj kompaniji.

No, dodao je da se za nju mogla postići i bolja cijena od ponuđene od strane Atlantic Grupe, da su banke, koje su nad njim kao bivšim direktorom izvele "politički linč" prisilivši ga na ostavku i prijetivši stečajem Istrabenz holdinga, pokazale više sluha i razumijevanja za investicije u njegovo vrijeme.

Poslovni list "Finance" u vezi s velikom akvizicijom Atlantic Grupe kojom nastaje jedna od najvećih kompanija u regiji u sektoru prehrane i osvježavajućih pića navodi da više hrvatskih investicija u Sloveniju onemogućavaju "novac, ali i politika", te podsjeća na prethodne pokušaje investiranja hrvatskih kompanija u Sloveniju, poput neuspjelog pokušaja Agrokora da od slovenskih i stranih banaka otkupi njihov udio u Mercatoru u okviru prikupljanja ponuda, postupka koji su prekinule slovenske banke, suvlasnice Mercatora

"Finance" navodi da su se hrvatske investicije u Sloveniji akvizicijom Atlantic Grupe popele na pola milijarde eura, dok su slovenske investicije u Hrvatskoj mnogo veće i po podacima slovenske središnje banke iznose 1,2 milijarde eura.