izborna obećanja

Pročešljali smo stranice stranaka: Evo što vam nude ako ih dovedete na vlast

04.04.2024 u 17:21

Bionic
Reading

Kampanja se zahuktala. Iako se kroz medijski prostor uglavnom provlače prepucavanja i svađe, odgurnuli smo tu zavjesu i istražili što konkretno glavni takmaci nude biračima za iduće četiri godine

Krenimo od vladajućeg HDZ-a. Stožerna hrvatska stranka, kako si vole tepati, na službenom webu uglavnom prati aktivnosti predsjednika Andreja Plenkovića. Stranicom još uvijek dominira uskrsna čestitka najdugovječnijeg hrvatskog premijera koji želi novi mandat na čelu Vlade.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)

Za potrebe izborne kampanje izrađena je posebna stranica zasveizazove.hr, što je ujedno slogan pod kojim nastupaju u ovom izbornom ciklusu.

Na njoj su predstavljeni prioriteti kojima će se HDZ posvetiti ako ostane na vlasti.

Istaknute su tri točke: jačanje energetske sigurnosti, ulaganje u obrazovanje i prilično konkretno obećanje da će za svako dijete majke dobiti godinu mirovinskog staža.

Ostali prioriteti HDZ-a su rast mirovina, opremanje i modernizacija Hrvatske vojske, pri čemu se hvale kupovinom višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, kao i mjesto za svako dijete u vrtiću, a obećavaju i da će cijene struje, plina i goriva držati pod kontrolom, boriti se protiv korupcije na svim razinama te štititi državne granice unaprjeđenjem sustava domovinske sigurnosti uz modernizaciju policije, vojske, vatrogastva, civilne zaštite i drugih žurnih službi.

Obećali su i konkretno dizanje prosječne neto plaće na 1600 eura, a minimalne bruto plaće na 1250 eura. Ima tu i određenih uspjeha iz prošlog mandata koje HDZ naglašava kao prioritete ako ostane na vlasti.

Tako tvrde da Hrvatska nikad nije bila jača na karti Europe te ističu da su se uspješno nosili s nizom kriza - od pandemije covida do ruske agresije na Ukrajinu, koje su promijenile sliku svijeta. Iz HDZ-a tvrde da Hrvatska i dalje treba iskusnu Vladu koja će se moći nositi sa svim iskušenjima te znati zaštititi hrvatske građane i gospodarstvo.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP)

SDP na izbore izlazi u koaliciji Rijeke pravde. Na službenoj stranačkoj web stranici prate događanja iz kampanje te su im puna usta pravde. Između ostaloga, može se pročitati intervju koji je predsjednik Peđa Grbin dao za Večernji list, u kojem kao prioritete nakon dolaska SDP-a na vlast ističe instantnu smjenu izabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, a koji još nije preuzeo dužnost. Obećava da će ukinuti Lex AP, izmjene Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, te povećati mirovine.

U sažetku izbornog programa navode da SDP teži izgradnji društva u kojem se poštuju ljudska prava, pravda i jednakost. Navode da su stranka posvećena izgradnji društva u kojem svi građani imaju jednake šanse i mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj te društva u kojem se poštuju i štite ljudska prava i dostojanstvo svakog pojedinca.

Teže osigurati pristupačan i kvalitetan zdravstveni i obrazovni sustav, sustav socijalne zaštite, pravednu raspodjelu bogatstva, održivu ekonomsku politiku koja potiče rast i inovacije te zaštitu okoliša i prirodnih resursa za buduće generacije. Neke od konkretnih mjera koje nude su: besplatni vrtići, plan za stan, 750 eura mirovine, beskamatne kredite, smanjenje broja županija...

Možemo! - politička platforma

Možemo! se na svome webu hvali time da su hrabri, odlučni i nepotkupljivi. Smatraju da Hrvatska treba Vladu koja će nepotkupljivo i odgovorno raditi u javnom interesu i imati hrabrosti provesti reforme za koje odavno znamo da su nužne da bismo krenuli naprijed. Ne pristaju na to da Hrvatska bude čekaonica.

Potom ističu 13 hrabrih poteza koje će povući kada dođu na vlast.

I njima je novi glavni državni odvjetnik trn u peti te najavljuju da će smijeniti Turudića i uvesti obaveznu kaznu zatvora za korupciju. Izgradit će stanove za javni najam oporezivanjem ekstraprofita banaka i trgovačkih lanaca. Zabranit će oglašavanje kladionica i kasina, ograničiti im broj i odmaknuti ih od bolnica i škola. Uvest će građanski odgoj u sve škole, zaustaviti svu bespravnu gradnju, podržati domaće poljoprivrednike i osigurati da bolnice, vrtići i škole nabavljaju hranu od lokalnih proizvođača.

Pravo žena na besplatan i dostupan pobačaj ugradit će u Ustav po uzoru na Francusku. Oslobodit će građane dužničkog ropstva, omogućiti pravo glasa mladima sa 16 godina te posvajanje djece istospolnim parovima. Stat će na kraj obijesnoj vožnji, a kriminalci s dvostrukim državljanstvom više neće moći izbjegavati služenje kazne bijegom u BiH ili drugu državu. Višestruko će smanjiti prevelik broj općina i županija.

Vrijedi istaknuti da Možemo! pokušava ostvariti dvosmjernu komunikaciju sa simpatizerima te se njihovi 'hrabri potezi' mogu rangirati od jedan do 13, stoga svi koji to žele mogu im predložiti svoju ideju i potez koji bi željeli da povuku kada dođu na vlast.

Most

Most, koji na izbore izlazi sa Suverenistima i Nezavisnom listom mladih, poručuje biračima da su na njihovoj strani, a protiv globalista, tajkuna i korupcije.

Imaju i 10 konkretnih rješenja za Hrvatsku te su ih istaknuli na službenom webu.

Smanjit će broj potpisa potrebnih za referendum i uvesti e-peticije jer žele da građani suodlučuju o budućnosti Hrvatske. Također će smanjiti porez na dohodak za pet posto, podići investicije u istraživanje i razvoj na 2,5 posto BDP-a i smanjiti PDV na piće u ugostiteljstvu na 13 posto. Regulirat će primjenu umjetne inteligencije i učiniti je transparentnom jer Hrvatska može i diktirati, a ne samo slijediti svjetske tehnološke trendove. Osigurat će jedinstven dječji doplatak za svako dijete u Hrvatskoj kako bi omogućili demografsku revitalizaciju Hrvatske.

Omogućit će priuštivo stanovanje ukidanjem poreza na kupnju prve nekretnine i smanjenjem poreza na najam stanova. Ukinut će porez na mirovine za sve umirovljenike koji godišnje uprihode do 25.000 eura te uskladiti visinu osobnog odbitka svih mirovina sa stopom trenutne inflacije.

Reformirat će bolnički sustav i staviti problem mentalnog zdravlja djece i mladih u središte zdravstvenih politika. Poticat će istraživački usmjerenu nastavu, uvesti sustav profesionalnog usmjeravanja đaka od početka njihovog školovanja i povećavati nacionalna javna izdvajanja za znanost na 10 posto godišnje. Izgradit će studentske domove, ponovo pokrenuti studentske poliklinike i omogućiti mladima koji su studirali da koriste pun raspon poreznih povlastica 10 godina od ulaska na tržište rada jer žele mlade i obrazovane građane zadržati u Hrvatskoj.

Ojačat će kontrolu granice, po potrebi i slanjem vojske na kritične točke na granici.

Domovinski pokret

U Domovinskom pokretu tvrde da nam njihov program donosi svijetlu budućnost u kojoj svatko ima pravo na dostojanstven život, gdje se potiču inovacija, poduzetništvo i razvoj te se s ponosom čuvaju naša povijest, kultura i tradicija.

Program ima 13 glavnih točaka. U Domovinskom pokretu planiraju poticati natalitet i podržavati obitelji različitim mjerama i olakšicama. Strategijom nacionalne sigurnosti Domovinskog pokreta, Hrvatska će biti pouzdan i siguran oslonac za sve svoje stanovnike.

Poštovat će i čuvati naslijeđe Domovinskog rata kao temelj naše slobode. Domovinski pokret će po dolasku na vlast otkazati Istanbulsku konvenciju. 'Branimo tradicionalne vrijednosti obitelji i odbacujemo štetne ideologije koje ugrožavaju naše temeljne vrijednosti', navode iz Domovinskog pokreta. Planiraju omogućiti elektroničko i dopisno glasanje jer svi imaju pravo na sudjelovanje u demokratskom procesu, bez obzira na geografske ili druge prepreke.

Ohrabrivat će ulaganja u proizvodnju i osigurati da Hrvatska postane samoodrživa u prehrambenom sektoru. Namjera im je osigurati pristupačan smještaj za mlade obitelji. Podržavat će razvoj ruralnih područja i očuvanje poljoprivredne tradicije. Provodit će mjere ekonomske politike koje potiču rast i punu zaposlenost te jačati kulturu poduzetništva, inovacije i stvaranje novih vrijednosti.

Imaju i strateški osmišljene politike koje će mlade zadržati u Hrvatskoj, zaštitit će građane od ovršne mafije te će potaknuti događanjima tijekom pandemije covida ugraditi mehanizme koji će onemogućiti korištenje zdravstvenih kriza kao opravdanja za nadzor nad ljudima. 'Branimo privatnost građana i osiguravamo pravedne mjere u kriznim situacijama. Sigurnost i privatnost su neotuđiva prava svakog građanina, a mi ćemo ih čuvati pod svaku cijenu', istaknuli su u toj stranci.