UPOZORENJE

Problemi pri dobivanju novca iz fondova EU

14.03.2009 u 15:53

Bionic
Reading

Član predsjedništva Socijademokratske partije Hrvatske (SDP) i kandidat te stranke za još jedan gradonačelnički mandat u Rijeci Vojko Obersnel danas je ustvrdio da će se pri dobivanju novca iz predpristupnih fondova Europske unije pojaviti problemi jer u financiranju projekata trebaju sudjelovati i lokalne i regionalne vlasti, a one to ne mogu financijski pratiti

Na tribini o regionalnom razvoju Obersnel je kazao da u financiranju projekata iz pretpristupnih fondova regionalne vlasti trebaju sudjelovati s iznosom do 50 posto.

Za sufinanciranje tih projekata županije u Hrvatskoj bi trebale izdvojiti do tri milijarde kuna, a njihovi proračuni zbrojeni čine tek oko milijardu, kazao je te ustvrdio da zbog toga dolazi u pitanje realizacija projekata.

Obersnel smatra da treba znatno povisiti udjel lokalne i regionalne samouprave u raspodjeli fiskalnih sredstava. One sada dobivaju do 10 posto, a sve ostalo ostaje državi, dok je praksa u zemljama EU da nižim razinama vlasti ostaje 20 posto poreznih prihoda, kazao je.

Ocijenio je da je ministarstvo regionalnog razvoja u Hrvatskoj otvoreno samo zbog potreba namirenja koalicijskih partnera u Vladi, a da se regionalni razvoj u zemlji posve zapušta.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina i kandidat za župana Primorsko-goranske županije govorio je o neravnomjernoj razvijenosti u zemlji istaknuo je da su iznad hrvatskog prosjeka udjela županija u bruto društvenom proizvodu samo Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija.

Govoreći o strategiji regionalnog razvoja koja je u izradi, zamjerio je da se u njoj ne vodi računa o pokretačkim snagama gospodarstva u pojedinim područjima što bi omogućilo strateško podupiranje onih grana koje mogu nositi najveći rast.