SKANDAL U ZAGREBU

Priznali trgovinu drogom, a sudac ih oslobodio

13.12.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Unatoč činjenici da je postojalo dovoljno dokaza barem protiv većeg dijela optuženih za preprodaju četiri kilograma heroina i dva kilograma kokaina, sudac zagrebačkoga Županijskog suda Oliver Mittermayer prošlog je tjedna u predmetu protiv Borisa Lugara i drugih donio presudu kojom odbija optužbu protiv njih te je pritvorene osobe pustio na slobodu

Troje od ukupno šest okrivljenih na glavnoj raspravi priznalo je djelo, a preslušavane su i snimke telefonskih razgovora koje ni najmanje ne idu na ruku optuženima. No onda je uslijedilo iznenađenje. Sudac je odbio provođenje svih daljnjih dokaza kao suvišnih, jer je zaključio da se radi o težem obliku istog kaznenog djela, ne samo preprodaji, već o udruženom i organiziranom preprodavanju. Odbijajuću presudu donio je smatrajući da nema zahtjev nadležnog tužiteljstva, odnosno da optužbu nije ovlašteno zastupati Županijsko državno odvjetništvo nego USKOK.

Sudac Mittermayer sličan je stav već iznio prije nekoliko mjeseci, nakon što je zaprimio taj predmet, pošto je optužnica na sudu postala pravomoćna. I tada je zaključio kako se radi o predmetu iz nadležnosti USKOK-a, a kako on nije u tzv. uskočkom odjelu suda, proglasio se stvarno nenadležnim. Međutim, nakon žalbe tužiteljstva, Vrhovni sud vratio mu je slučaj s jasnom uputom da jest nadležan.

Očito je sudac Mittermayer ostao dosljedan ranijem zaključku. Nakon odbijajuće presude ukinuo je pritvor Danijelu Šimunoviću te Žoržu i Maji Radonić. Njih troje prethodno su izjavili da se osjećaju krivima i priznali trgovanje drogom, tereteći pritom i pojedine suoptuženike.

Inače, prvooptuženi Lugar, koji se teretio kao nabavljač droge, nalazi se u bijegu, ali je i njemu ukinut pritvor te bi trebala biti povučena i tjeralica. Trećeoptuženi Slaven Oković na izdržavanju je druge kazne u Lepoglavi, a šestooptuženi Slobodan Krkač, bivši policajac koji je nekada radio i u osiguranju predsjednika Franje Tuđmana, a povezivao se s manjom količinom kokaina, branio se sa slobode, piše Jutarnji.hr.

Tužiteljstvo će na ovu presudu u svakom slučaju uložiti žalbu, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud RH. Međutim, pušteni optuženici do tada slobodno mogu i napustiti Hrvatsku ako to žele. I odbjegli Boris Lugar sada se može slobodno vratiti na adresu svog prebivališta u Zagrebu, bez straha da bude uhićen.

O presudi suca Olivera Mittermayera posljednjih dana naprosto bruje zagrebački pravosudni krugovi. Dok su odvjetnici, posebice branitelji u ovom predmetu zbog razumljivih razloga zadovoljni ovakvom presudom, tužitelji, a pogotovo suci, ovakav postupak kolege Mittermayera mahom smatraju skandaloznim. Nitko od njih javno nije želio komentirati nepravomoćnu presudu, ali od većine se moglo čuti: 'To je izvan zdrave pameti.'

Suci uglavnom smatraju da je u ovakvom slučaju, ako uistinu ima dokaza da se radilo o organiziranoj preprodaji droge i udruživanju, trebalo donijeti osuđujuću presudu za blaži oblik kaznenog djela, a zatim istaknuti zaključak da se trebalo ići na težu kvalifikaciju, što je optuženicima mogla biti samo otegotna okolnost. Ovakva presuda je skandalozna.