ČLAN INICIJATIVE MORE JE KOPNO

Priveden jer se bunio protiv arbitražnog Sporazuma

20.11.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Predsjednika Organizacijskog odbora Građanske inicijative More je kopno, koja se zalaže za raspisivanje referenduma o arbitražnom Sporazumu, na Markovom je trgu privela policija i pokušala ga odvesti na obavijesni razgovor

Mate Knezović, koji je po struci odvjetnik, mirno je došao pred Hrvatski sabor u kojem se danas glasuje o Zakonu o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži Hrvatske i Slovenije, koji će najvjerojatnije biti ratificiran. 'Došao sam prije sjednice s upaljenom svijećom pred Sabor', kaže Knezović za tportal. 'Tada su me policajci legitimirali i objasnili mi da se nalazim na štićenom prostoru ispred Sabora. Ja sam im tada dao svoje osobne isprave', kaže Knezović.

Incident se dogodio dok je u Saboru bila u tijeku rasprava oarbitražnom Sporazumu. Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar nazvao jeKnezovića i  obavijestio svoje kolege o tome što se događalo ispredzgrade Sabora.


Nakon legitimiranja, udaljio se od ulaza i nastavio kružiti Markovim trgom. Svijeću je potom odlučio staviti pred ulaz u Sabor. 'Dva policajca su došla i rekla da maknem svijeću. Kada sam pitao je li to prekršaj, rekli su da nisu sigurni', objašnjava Knezović. Kada je želio otići, policajci su mu rekli da čeka i da se ne smije udaljiti. Tražio je dolazak svog odvjetnika i uhidbeni nalog na uvid. Potom je na Markov trg došao policijski automobil. Plavci koji su pristigli također nisu imali uhidbeni nalog i više su mu puta rekli da ga vode na obavijesni razgovor na policiju.

'Nazvao sam pred njima HHO i rekao im što se događa, a moji iz Inicijative obavijestili su medije. Nakon toga policajci su se pravili kao da se ništa nije dogodilo i jednostavno su otišli', priča Knezović koji smatra da je to napad na slobodu izražavanja i mišljenja. Ponovio je da je neraspisivanje referenduma o arbitražnom Sporazumu 'temeljno ugrožavanje slobode hrvatskog naroda da odluči o svojoj sudbini kada je riječ o tako važnoj stvari', pojašnjava Knezović. Kaže da je dobro prošao jer je pravnik i upoznat je sa svojim pravima. Da je bila riječ o nekome drugome, završio bi na policiji, zaključuje Knezović.

Odvjetnik koji zastupa Građansku inicijativu More je kopno, Vladimir Gredelj, kaže da je ovaj slučaj samo 'nastavak želje da se obeshrabri Inicijativa'. 'Ovo je rijetka pozitivna akcija koja pokušava omogućiti građanima da po svojem ustavnom pravu odluče o arbitražnom Sporazumu', pojašnjava Gredelj za tportal.

Najavljuje da će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu jer smatraju da je rok od 15 dana da se skupi 400 tisuća potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma, prekratak. 'Ovo što se danas dogodilo je demonstracija moći i neprihvatljivo ponašanje za demokratsko društvo. Moglo bi im se obiti o glavu, jer će slučaj privući pozornost', zaključuje Gredelj.

LJUBA: GOSPODIN JE HTIO MEDIJSKU PAŽNJU

'Nešto prije devet sati gospodin je došao ispred Sabora, koji je štićeni objekt,  s lampašem u rukama. Posao je policajaca koji čuvaju Sabor legitimirati. Obavješteni su kolege iz Prve policijske postaje . Policajci su zakonito doradili posao. Nema prekršajne prijave. Gospodin je samo htio malo medijske pažnje', kaža glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba.