PRVI KONZERVATIVAC U 20 GODINA

Prisegnuo novi čileanski predsjednik

11.03.2010 u 18:18

Bionic
Reading

Sebastian Pinera postao je u četvrtak novi predsjednik Čilea, u trenutku panike zbog novog potresa jačine 7.2 i upozorenja na tsunami objavljenog netom prije nego je položio prisegu u toj zemlji suočenoj s gubitcima i razaranjima katastrofalnog potresa 27. veljače

Agencija AFP prenosi da je odmah nakon polaganja prisege u čileanskom parlamentu u gradu Valparaisu, zgrada evakuirana jer je objavljeno upozorenje na tsunami.

Prvi konzervativni predsjednik Čilea u zadnjih 20 godina, Pinera je prisegnuo na skromnoj svečanosti u obalnom gradu Valparaisu preuzevši dužnost od predsjednice Michelle Bachelet koju na isteku mandata podržava 84 posto birača unatoč kritikama da je njezina vlada presporo reagirala na potres.

Niti pola sata prije inauguracije, udar jačine 7,2 Richtera pogodio je središnji Čile s epicentrom u području O'Higgins, oko 140 kilometara južno od Valparaisa gdje je održana prisega.

"Nećemo biti vlada potresa, bit ćemo vlada obnove", nedavno je najavio 60-godišnji Pinera koji je u četvrtak prisegnuo pred predsjednikom parlamenta.

Čileanci se nadaju da će ekonomist obrazovan na Harvardu znati svoje sposobnosti staviti u službu gospodarstva kako bi ga obnovio nakon potresa i tsunamija koji je poharao priobalna naselja.

Pinera treba svoj posao početi odmah i to obilaskom grada Constitucion koji je bio jako pogođen potresom i tsunamijem, javlja Reuters.