pad helikoptera

Čile proglasio trodnevnu žalost nakon pogibije bivšeg predsjednika Piñere

07.02.2024 u 06:23

Bionic
Reading

Čileanski predsjednik Gabriel Boric proglasio je trodnevnu žalost u toj južnoameričkoj zemlji nakon što je u utorak u padu helikoptera poginuo 74-godišnji bivši predsjednik Sebastián Piñera

"Naložio sam da ga se isprati uz sve državničke počasti na sprovodu te sam proglasio trodnevnu žalost u sjećanje na predsjednika koji je obnašao dva mandata", izjavio je Boric u javnom obraćanju u toj zemlji s 19 milijuna stanovnika.

Ekonomist Piñera bio je bogati biznismen i konzervativni predsjednik Čilea od 2010. do 2014. te opet od 2018. do 2022. godine.

Helikopter, s četiri osobe, poletio je oko 15.30 sati po lokalnom vremenom s područja gradića Lago Ranco na jugu zemlje te je pao nakon nekoliko minuta na obalu jezera, izvijestila je uprava za civilno zrakoplovstvo (DGAC). Ostale tri osobe preživjele su pad, izvijestila je spasilačka služba nakon dolaska na mjesto događaja.

Poginuli Piñera poletio je kako bi se na ručku susreo s prijateljem i poduzetnikom Joséom Coxom.

Još uvijek se istražuje uzrok pada. Kraj u kojem se srušio helikopter bio je u utorak na udaru jake kiše. Policija i vatrogasci nalaze se na mjestu događaja.

Predsjednici južnoameričkih zemalja poput Argentine, Brazila, Bolivije, Perua i Kolumbije među prvima su uputili obitelji i Čileu sućut.

"U ime Europske unije želim izraziti naše najiskrenije saučešće obitelji, prijateljima te narodu i vladi Čilea", napisao je šef EU diplomacije Josep Borrel na društvenoj mreži X.

Vrijeme sprovoda još uvijek nije određeno. Neki stanovnici došli su pred Piñerinu kuću, na čijoj su ogradi izvjesili čileansku zastavu, te su položili cvijeće i zapalili svijeće.