novosti u zdravstvu

Pripreme za četvrti val: U svakoj bolnici bit će covid-odjel, Dubrava više neće biti samo covid-bolnica

25.08.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Svaka bolnica imat će svoj covid-odjel, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći kako je izvjesno da je četvrti val korone na djelu i da se oni u zdravstvenom sustavu koji to još nisu učinili moraju pripremiti na činjenicu da će velik broj zaraženih generirati veći broj pacijenata u bolnicama

Vidi se to i iz brojki koje stižu ovih dana, pa je tako i jučer u bolnicama bilo 330 pacijenata, od kojih 44 na respiratoru.

Razlog je to zbog kojeg se danas sastaje ekspertna skupina za Covid-19 Ministarstva zdravstva, nakon čijeg će sastanka biti jasnija organizacija zdravstvenog sustava za četvrti val. Naime do kraja prošlog vala korone KB Dubrava bila je najveća covid-bolnica u Hrvatskoj, što bi se u ovom valu moglo promijeniti.

Radi se o tome da ta velika bolnica zbog statusa covid-bolnice nije mogla primati druge pacijente, a to je značilo da je bila manje dostupna zdravstvena zaštita za čak 350.000 stanovnika koji joj gravitiraju.

Također, dio zagrebačkih bolnica koje nisu primale covid-pacijente slao je svoje djelatnike u tu bolnicu, zbog čega je bio smanjen i kapacitet njihova rada. Jedan od problema bio je i u tome što su svi hitni pacijenti koje inače prima KB Dubrava dolazili u KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice, zbog čega su duža čekanja bila neizbježna.

U svakom slučaju, u ovih više od godinu dana o Covidu se saznalo puno više, kao i o mogućnostima zbrinjavanja pacijenata. Cjepivo je podiglo razinu zaštite i zdravstvenog osoblja i građana, a ravnatelji bolnica kažu da su spremni za novi val korone, odnosno da je ovisno o broju zaraženih moguće povećanje kapaciteta njihovih covid-odjela. Dodaju da su i djelatnici spremniji jer znaju što ih eventualno može čekati tijekom ovog četvrtog vala pandemije.

Trenutno je najviše covid-pacijenta u Infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević, u kojoj se liječi njih 69, od kojih je 10 na respiratoru. U bolnici kažu da se uglavnom radi o necijepljenim pacijentima.

U toj su bolnici na liječenju i 34 necovid-pacijenta, što znači da su blizu svoga maksimuma, a razlog nisu samo oni zaraženi u Zagrebu, već imaju i pacijente iz drugih dijelova Hrvatske. U KB-u Dubrava trenutno je 10 pacijenta s Covidom, ali oni se zapravo liječe od nekih drugih bolesti zbog kojih su morali biti hospitalizirani, donosi Jutarnji list.