MINISTRICA RADA

'Prioriteti aktivna politika zapošljavanja, socijalni dijalog i europski novac'

01.03.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić u utorak je na saborskom Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo predstavila Vladine smjernice i prioritete u tom sektoru, među kojima su mjere aktivne politike zapošljavanja, socijalni dijalog i korištenje europskog novca

"Potrebe gospodarstvenika ne odgovaraju pruženim uslugama sa Zavoda za zapošljavanje te to treba uskladiti", naglasila je ministrica Šikić pred predstavnicima relevantnih udruga, sindikata, komora te stručne javnosti koji su došli čuti kako Vlada planira riješiti problem 300 tisuća nezaposlenih.

Opasnost od gubitka europskog novca

Govoreći o europskom novcu, pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežević naglasila je kako je Hrvatska za razdoblje 2007. do 2013. imala na raspolaganju 170 milijuna eura. Do sada je certificirano tek 100 milijuna, a ako se preostalih 47 posto ne certificira u ovoj godini, upozorila je, ta će sredstva biti nepovratno izgubljena.

"Dio smo europskog prostora na području zapošljavanja na kojem se redefiniraju mjere aktivne politike na području zapošljavanja. Naglasak će biti na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji i obrazovanju dugotrajno nezaposlenih", rekla je pomoćnica ministrice Tatjana Dalić.

Govoreći o svom viđenju zapošljavanja Dalić je istaknula kako smo dio europskog prostora koji redefinira mjere aktivne politike na području zapošljavanja pri čemu će, ističe, naglasak biti na prekvalifikaciji, dokvalifikaciji i obrazovanju dugotrajno nezaposlenih.

Pomoćnik ministrice rada i mirovinskog sustava Mario Bebić se osvrnuo na zatečeno stanje rekavši kako su najteže stvari za napraviti one koje se odnose na Europski semestar.

Naglasio je kako nije uspostavljen sustav praćenja plaća, zapošljavanja i produktivnosti definiran zadaćama Europskog semestra za 2015. , a nije provedena niti simulacija primjene novog sustava plaća u javnim službama. Također, kaže, nije uspostavljena jedinica za praćenje procesa kolektivnog pregovaranja u javnom sektoru, nije uspostavljena koordinacija javnih poduzeća u procesu kolektivnog pregovaranja, a nema ni pravilnika o postupku arbitraže.

Govoreći o socijalnim partnerima Bebić je poručio: "Kao da su jedva čekali ovu Vladu i partnerstvo koje smo im ponudili".

Šikić poziva na zajedničko rješavanje problema

Ministrica Šikić, koja nije detaljno obrazlagala Vladine smjernice već je to prepustila suradnicima, nazočne na saborskom Odboru pozvala je da "zatome osobne animozitete" te u nacionalnom interesu krenu zajednički rješavati probleme.

Šef Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i bivši ministar u tom resoru Mirando Mrsić predstavnike Vlade pitao je što će poduzeti u odnosu na politiku plaća, ne samo u javnom već i u realnom sektoru. Također ga je zanimalo u kojem će se smjeru ići kada je riječ o minimalnoj plaći, koje će se mjere poduzeti u kontekstu uspostave politike plaća, što je s mjerama za neprijavljen rad, kojim će mjerama odgovoriti na potrebu unapređenja socijalnog dijaloga, te što je s reformama u mirovinskom sustavu.

Odgovore na ta pitanja ministrica je obećala za idući sastanak. "Dopustite da se koncipiramo. Na sljedećem sastanku dat ćemo odgovore na postavljena pitanja", rekla je.

Davorko Vidović (Hrvatska gospodarska komora) ustvrdio je kako ključni problemi resora ne leže u njemu. "Hrvatska ima ozbiljne demografske probleme što je jedan od ključnih problema. Ključni je problem i u sferi gospodarstva jer ne stvaramo nove vrijednosti. Bez strukturnih reformi ni jedan problem neće biti riješen. Treba nam nacionalni konsenzus i socijalni sporazum", rekao je Vidović.

"1000 eura za svako novorođeno dijete je hvale vrijedna mjera, ali ona neće promijeniti natalitetnu politiku, i dok se ne promijene suštinski problemi neće biti promjena", smatra sindikalac Krešimir Sever

Viktor Gotovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ustvrdio je kako bi učinak bio veći da se 1000 eura za novorođeno dijete daje, primjerice, za izradu gnijezda za rode, dok ljudima treba dati posao i plaću, jer jedino to potiče demografski rast.

Silvano Hrelja (HSU) rekao je da se stalno provodi politika diskontinuiteta i kako bi trebalo ono što je bilo dobro i nastaviti.

Mrsića kritizirala njegova donedavna suradnica

Mrsić je novinarima nakon sjednice komentirao prozivke vladajućih da nije pripremljena Garancija za mlade, te da je novac iz socijalnog fonda propustima bivše Vlade privremeno obustavljen.

"Rok za akreditaciju našeg sustava u operativni program Učinkoviti ljudski potencijali je kraj ove godine. U 2015. su napravljeni svi preduvjeti da se akreditacija dobije i rok za slanje u Europsku komisiju bio je 15. veljače da bi se do kraja godine dobila akreditacija. Tu ne vidim nikakvih problema", rekao je Mrsić.

Kada je riječ o novcima iz socijalnog fonda, to su sredstva iz Europskog socijalnog fonda koja smo mi počeli koristiti, dodao je.

"Naše revizijsko tijelo je imalo nekih primjedbi na način kako je vođenja dokumentacija, no tu nema nikakvih poblema da su sredstva potrošena nenamjenski nego, primjerice, u ugovorima ljudi koji su dobili sredstva za stručno osposobljavanje ili samozapošljavanje, je trebao biti članak koji bi govorio da se dio toga financira iz sredstava EU", pojasnio je.

Zanimljivo mu je bilo i to što je rad u tom resoru bivše Vlade kritizirala pomoćnica aktualne ministrice Katarina Ivanković Knežić, koja je bila Mrsićeva donedavna suradnica.

"Gospođa je bila moja suradnica na projektima i bila je vrlo aktivno uključena u izradu samog projekta, bila je jedna od vodećih osoba koja je zajedno sa mnom i kolegama radila na programu Učinkoviti ljudski potencijali", rekao je Mrsić novinarima.