PRINC SE VRATIO S GODIŠNJEG

Prince of Persia: The Forgotten Sands

16.03.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Popularna franšiza Princa iz Perzije dobiva još jedno novo poglavlje. Što možemo očekivati od Princa, za kojeg vrijeme kao da nije nikakav faktor, u najnovijoj adaptaciji

Prvi Prince of Persia pojavio se još u doba Amige, Atarija, Super Nintenda i Sega Mega Drivea. Za mlađe čitatelje koji se još tada vjerojatno nisu ni rodili, reći ćemo da je to bilo prije točno dvadeset i jednu godinu. Da, toliko dugo traje saga o Princu i njegovim avanturama i pustolovinama, a kraj se još ne nazire. Pišući ovaj tekst nisam mogao, a da se ne prisjetim tih dana i svojih početaka, kada sam se tek počeo upoznavati s virtualnim svijetom i pojmom videoigara. Iz tog razdoblja se sjećam vrlo malo događaja iz svog života, ali događaj koji će mi uvijek ostati urezan u pamćenje je onaj kada sam prvi puta igrao igru Prince of Persia na legendarnoj Amigi. Igra je definitivno bila revolucija, kako zbog svog izgleda, tako i zbog svog specifičnog načina izvođenja. Jednom riječju, neponovljivo!

 

Danas, dvadeset i jednu godinu poslije, izlazi novi Princ koji bi trebao popuniti rupu između Prince of Persia: Sands of Time koji je izašao 2003. godine i njegovog nastavka The Warrior Within koji se pojavio godinu nakon pa do danas. Najnoviji nastavak donosi fanovima djelić onoga što se Princu događalo u tim 'izgubljenim' godinama.

 

The Forgoten Sands počinje kad vaš junak dolazi do palače svog brata Malika koja je pod opsadom. Vidjevši da će ga ljuti neprijatelj poraziti i uništiti mu palaču, on radi jednu krucijalnu pogrešku. Zove u pomoć pješčanu vojsku kako bi porazila neprijatelja, ali taj čin pretvori sve stanovnike u kipove. I da, pješčana vojska je zla! (Tko bi rekao!)

 

Sreća je ta što je tu njegov brat, a vaš junak koji ima poprilično iskustva u borbi s hordama zla. Osim što imate nevjerojatnu vještinu baratanja mačem, vaš Princ može i vraćati vrijeme unazad, što je vrlo korisno kad želite izbjeći smrt. Tu mogućnost vam daju plavi orbovi koje skupljate tijekom igre, a kada ih potrošite, ni smrt nije daleko. Vizualno igra zasad još izgleda malo grubo, pogotovo kad u obzir uzmemo prethodne nastavke, ali se nadamo da će, kad igra bude spremna za izlazak, sve biti na svom mjestu. Optimizam nam ulijeva igrin gameplay koji bi trebao biti jača strana ovog nastavka.

 

Borba je uvijek bila važan element svakog dijela, pa je tome tako i ovaj put. Razlika je što više nije toliki naglasak na borbi jedan na jedan, nego ćete se sada sukobljavati s hordama pješčanih ratnika kojih može biti od nekoliko pa sve do pedeset nesretnih duša koje ćete sve do zadnje morati vratiti tamo gdje im je mjesto. Tu dolazimo do comboa koji je vrlo koristan u borbi jer ćete, primjerice, moći u jednom combu napraviti oko pet udaraca. Bossovi su druga priče i tu ćete se morati malo više pomučiti jer će od vas iziskivati poprilični vještinu ukoliko ih želite poraziti.

 

U borbama nećete imati mogućnost blokiranja udaraca i isti mač ćete koristiti kroz cijelu igru, ali ćete zato dobivati experience bodove koje ćete koristiti kako biste kupovali poboljšanja. Moći ćete si povećati life bar, otključavati nove poteze i povećavati jačinu vašeg mača. Tu su još i posebne moći koji se koriste u borbama, primjerice štit koji će odbaciti vaše protivnike ukoliko vas okruže. To možete nadograditi na tornado koji je bolja verzije štita itd.

 

Princ ne bi bio Princ kad u igri ne bi postojali ludi akrobatski potezi i skakanje s platforme na platformu, što je ujedno i jedno od njegovih zaštitnih znakova. To će vam omogućiti posebna moć koju će vam svečano dati vaš duh imena Razia. Jedna od stvari koja vam ta moć omogućava jest da tekuću vodu, koje u palači ima napretek u vidu raznih fontana i vodoskoka, zamrznete kako biste po njoj ili otklizali ili se zanjihali, a sve u svrhu prelaska na drugu lokaciju. Kako igra odmiče, te vratolomije će postajati sve kompleksnije i tada ćete morati malo stati i razmisliti kako i što dalje.

 

Ono što zasada znamo vrlo nas se dojmilo, pa možemo zaključiti da se svi fanovi, a i oni koji će to tek postati, imaju čemu radovati. Igra bi se trebala pojaviti sredinom svibnja, i to za sve platforme koje danas nešto znače.   

 

 

Prince of Persia: The Forgotten Sands trailer