visoki broj novozaraženih

Primorsko-goranskoj županiji prijeti nova eksplozija epidemije. Stručnjak otkriva zbog čega se sve ovo događa

10.03.2021 u 09:52

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija jučer je zabilježila 88 novih slučajeva zaraze koronavirusom na ukupno 596 obrađenih uzoraka, a danas 148 slučajeva na 829 uzoraka te je, iza Splitsko-dalmatinske županije, druga po broju novozaraženih u Hrvatskoj

Prema riječima ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, prof. dr. Vladimira Mićovića, točno je da PGŽ u posljednjih tjedan dana bilježi porast broja novih slučajeva zaraze u ukupnom broju testiranih, koji je u razdoblju od 1. do 9. ožujka u prosjeku iznosio 12 posto dok je tjedan prije taj postotak bio devet posto. Najveće žarište epidemije i dalje su Rijeka i riječki prsten, u kojima je jučer zabilježeno 81 posto novih slučajeva.

'Definitivno je došlo do ubrzavanja transmisije virusa, koja je sada srednje jaka, i treba vidjeti hoće li se nastaviti taj trend. Ono što nama predstavlja važan podatak jest udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranja koji predstavlja aktivno traženje virusa u populaciji. Prosječno dnevno obradimo između 600 i 780 uzoraka', kaže Mićović za Novi list.

Kao jedan od mogućih uzroka povećanja broja novih slučajeva u PGŽ-u on smatra neformalna okupljanja, posebice kad je riječ o učenicima i mladima koji se nastavljaju okupljati i nakon nastave, ali i određene obiteljske proslave koje su se intenzivirale popuštanjem mjera.

Nastavak cijepljenja

'Čim se mladi druže, voze u autobusu, povećava se mogućnost širenja virusa. Sada treba vidjeti hoće li se nastaviti taj trend, no ono čime smo u cijeloj ovoj situaciji zadovoljni jest da se među starijom populacijom ne primjećuje pojačano širenje virusa. U proteklom razdoblju rastao nam je i udio hospitaliziranih pacijenata zbog Covida-19, kojih se u Kliničkom bolničkom centru Rijeka trenutno liječi 45, pri čemu njih sedmero uz pomoć respiratora. Ipak, udio hospitaliziranih nije rastao velikim intenzitetom te trenutno iznosi 7,7 posto ukupnog broja zaraženih, a također, bilježimo visok stupanj cijepljenosti zaposlenih u bolnicama, što jamči zaštitu pacijenata koji se liječe u njima', ističe Mićović.

Kad je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa, u PGŽ-u je do jučer prvom dozom cjepiva cijepljeno 14.320 osoba, a dvije doze cjepiva primilo je 4460 osoba. Ovaj tjedan u PGŽ je stiglo 3000 doza cjepiva AstraZenece, tisuću doza Modernina cjepiva i 1170 doza cjepiva Pfizer/BioNTecha. Cjepiva se u ovom trenutku usmjeravaju na punktove na Zametu i Vežici te po ispostavama domova zdravlja, a cijepe se starije osobe i kronični bolesnici. Masovnije cijepljenje, koje je protekle subote prvi put provedeno u sportskoj dvorani na Zametu, u kojoj je cijepljeno petstotinjak starijih osoba i kroničnih bolesnika, trebalo bi biti organizirano i ove subote, no ovaj put građani će se cijepiti u makrocentrima na Zametu i Vežici. Mićović predviđa da bi se u subotu trebalo cijepiti oko 660 osoba dok se sa sadašnjom logistikom u PGŽ-u može cijepiti oko 6000 ljudi tjedno.

'Naš je cilj da tijekom ožujka i travnja obavimo cijepljenje starijih osoba i kroničnih bolesnika kako bismo već u svibnju mogli krenuti s cijepljenjem osoba iz treće faze. Tu će prednost opet imati određena prioritetna zanimanja poput interventnih službi, nastavnika, pomoraca i ugostitelja', ističe Mićović.