ministar financija

Primorac: Vlada sanira dugove u zdravstvu s 55 milijuna eura

21.11.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu

Idućeg tjedna planiramo sanaciju od oko 55 milijuna eura čime će se riješiti u velikoj većini dospjeli dugovi bolnica za lijekove stariji od 120 dana, najavio je Primorac odgovarajući na replike zastupnika tijekom rasprave o proračunu.

Na dan 31. listopada dospjele obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema ljekarnama iznosile su gotovo 153 milijuna eura, a obveze bolnica prema veledrogerijama 541 milijun eura, od čega je dospjelo ukupno 377 milijuna eura a preko 120 dana 56 milijuna eura, naveo je ministar.

  • +54
Vlada predstavlja proračun u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Primorac je kazao i kako ga veseli uvođenje propisivanja jedinične terapije po pacijentu za koju kaže da će značiti značajno unapređenje i donijeti značajne uštede kod rashoda za lijekove. "Uvjeren sam da postoji značajan prostor za unapređenje poslovanja našeg zdravstvenog sustava pa i smanjenje rashoda”, poručio je Primorac.