FUNDI UVJETNA KAZNA

Primorac oslobođen u 'slučaju touareg'

10.02.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud nepravomoćno je oslobodio bivšeg HDZ-ovog ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca optužbi da je tadašnjeg ravnatelja Zavoda za norme Dragutina Fundu 2008. poticao da mu nabavi novi luksuzni službeni terenac 'VW Touareg'

Funda je, pak, zbog zlouporabe položaja te krivotvorenja službene isprave uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi nedjelo. No, postane li presuda pravomoćna Funda će državi morati vratiti više od 450 tisuća kuna koliko je, po tvrdnjama tužiteljstva, Zavod za norme izgubio nabavkom terenca.

Iako je Funda na početku suđenja priznao nedjelo njegov je odvjetnik u završnom govoru kazao da je to učinio 'samo iz moralnih razloga', odnosno zbog toga što ne shvaća postupak te da zapravo nije počinio ništa nezakonito jer je postupao po odluci Upravnog vijeća.

Primorac, koji od početka tvrdi da nije kriv, u svojoj je obrani kazao da nikada nije zatražio da se napravi bilo što nezakonito te da nije znao pojedinosti o nabavi spornog automobila.

I njegov odvjetnik je u završnom govoru kazao da je Primorac nevin te da tijekom suđenja nije navedeno na koji je način Fundu poticao na zlouporabu položaja. Podsjetio je i da su Funda, ali i tadašnji predsjednik upravnog vijeća Zavoda Mirko Smoljić kazali da im Primorac nije naredio da nabave automobil.

Tužiteljstvo je na oslobađajuću presudu Primorcu najavilo žalbu.

Optužnicu u ovom slučaju Županijski je sud 2013. najprije odbacio, ali je Vrhovni sud dva mjeseca kasnije odlučio da se treba nastaviti kazneni postupak.

Nakon što je afera izašla u javnost Primorac je tvrdio da je riječ o podvali, jer je 'Touareg' koji je on vozio 'siv, a ne crn' te da je u vlasništvu tvrtke u kojoj se zaposlio nakon odlaska s dužnosti. Zbog objavljivanja 'neistinitih informacija' najavljivao je i tužbe, a u konačnici je kazneno prijavio županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec koju je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nedavno razriješio dužnosti, zbog drugog slučaja. Primorac je tvrdio da je bivša glavna zagrebačka tužiteljica Smoljića tražila da ga lažno tereti.