Gordan Grlić Radman

Primanje RH u Vijeće Europe je bilo veliko postignuće

06.11.2021 u 16:45

Bionic
Reading

Hrvatska je prije 25 godina postala članica Vijeća Europe i to je bilo "veliko postignuće", rekao je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje je sudjelovao u obilježavanju te obljetnice

Ministar je podsjetio da je Hrvatska 6. studenoga 1996. postala članicom "najstarije europske integracije čija je uloga bila jačanje europskog jedinstva i blagostanja i prosperiteta, naravno kroz promicanje zajedničkih vrijednosti i načela zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda, demokracije i vladavine prava".

"Prije 25 godina to je bilo veliko postignuće što je Hrvatska primljena u Vijeće Europe. Naše članstvo govori da smo usvojili sve njezine standarde, da primjenjujemo temeljna ljudska prava i sve slobode", rekao je ministar novinarima.

Danas je Hrvatska aktivna članica Vijeća Europe, a hrvatski predstavnici i stručnjaci u tijelima Organizacije te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje sudjeluju u donošenju svih politika i dokumenata VE-a, istaknuo je ministar.

Kao najveće priznanje naporima Hrvatske u okviru Vijeća Europe, ali i na nacionalnoj razini, istaknuo je izbor bivše potpredsjednice vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu VE-a 26. lipnja 2019.

To je, kako je rekao, najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Po njegovim riječima, Hrvatska je svoju posvećenost europskim vrijednostima dodatno potvrdila kroz predsjedanje najvažnijim izvršnim tijelom VE-a, Odborom ministara u drugoj polovini 2018. godine.

Goran Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U okviru niza aktivnosti obilježavanja 25. obljetnice primitka Hrvatske u Vijeće Europe, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je danas postavilo promidžbeni štand na Cvjetnom trgu u Zagrebu s ciljem približavanja građanima važnosti Vijeća Europe i hrvatskog članstva u toj organizaciji.

Na promidžbenom štandu Ministarstva također sudjeluju Ured Vlade za ravnopravnost spolova, Ured Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo turizma i sporta.

Hrvatska pošta je 5. studenog 2021. izdala prigodnu poštansku marku "25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe" te omotnicu s prigodnom markom s otisnutim žigom.