osječko jezero bajer

Prijetilo mu je isušivanje, a sada postaje moderno kupalište i sportski kompleks

27.01.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Jezero Bajer u osječkoj četvrti Jug 2, kojem je prijetilo isušivanje, zahvaljujući projektu obnove kroz većinsko EU financiranje, postat će moderno kupalište i sportsko-rekreacijski kompleks, a po istom se modelu planira urediti još tri sportsko-rekreacijske lokacije.

Kako ističu u osječkoj Gradskoj upravi, jezero Bajer, koje je omiljeno kupalište i izletište građana u tom dijelu Osijeka, zatečeno je na početku aktualnog mandata u katastrofalnom stanju, prijetilo mu je isušivanje i stradavanje biljnoga i životinjskoga svijeta.

Za spašavanje jezera od isušivanja 90.000 eura

Najvjerojatnije zbog preusmjeravanja podzemnih voda, pojašnjavaju u nadležnim gradskim službama, došlo je do postupnog smanjivanja razine vode u jezeru, što je gotovo rezultiralo njegovim isušivanjem.

Zbog toga su građani četvrti Jug 2 tadašnjem gradonačelniku Ivanu Vrkiću predali peticiju s preko 3000 potpisa, koja je 2021. godine dočekala novoga gradonačelnika Ivana Radića, a on je naložio da se u spašavanje Bajera uključi gradska tvrtka Vodovod.

Ubrzo se krenulo s bušenjem istraživačko-eksploatacijskog bunara, kako bi se doznalo na kojoj dubini ima vode koja se može usmjeriti prema jezeru. Iskopan je bunar dubine 82 metra, a na dubinu od 20 metara spuštena je pumpa kapaciteta 23 litre u sekundi, pa je u travnju 2022. počelo vraćanje vode u Bajer.

Nakon nekoliko tjedana značajno je podignuta razina vode, pa je jezero spašeno od isušivanja i revitalizirano, na što je utrošeno oko 90.000 eura, što je bio preduvjet za daljnje aktivnosti u obnovi.

Radić najavljuje da se uz pomoć europskoga novca Bajer na Jugu 2 planira pretvoriti u moderno kupalište i sportsko-rekreacijski kompleks, a kroz Mehanizam integriranih ulaganja (ITU), za razdoblje od 2021. do 2027. godine, planiraju još tri projekta uređenja sportsko-rekreacijske infrastrukture - Bajer Adica u prigradskom naselju Tenji, Našički Bajer i Bajer u Kupskoj ulici u Osijeku.

Ukupna vrijednost sva četiri projekta trenutno se procjenjuje na 4,8 milijuna eura, a samo projekt obnove jezera Bajer na Jugu 2 stoji 1,7 milijuna eura, od čega 1,4 milijuna eura bespovratnih EU sredstava.

Projekt obnove Bajera na Jugu 2 planira se provesti u dvije faze, od kojih prva obuhvaća uređenje obale jezera u funkcionalno kupalište, izgradnju sportskih i dječjih igrališta, prostora za fitness na otvorenom prostoru sa spravama, parka za pse, pješačkih staza i javne rasvjete.

Druga faza obuhvaća izgradnju novog ribolovnog doma, objekta za izviđače, malog kamp centra za djecu s poteškoćama u razvoju i ugostiteljskog objekta sa sanitarnim čvorovima.

Slično uređivanje sportsko-rekreativnog prostora i javnih površina, uz izgradnju i uređenje sportskih i dječjih igrališta, fitnessa na otvorenom, izgradnje pješačkih i biciklističkih staza, urbanog opremanja i hortikulturnog uređenja, predviđeno je i u ostala tri projekta obnove sportsko-rekreacijske infrastrukture. 

Realizacija projekta od 2024. do 2026.

Realizacija projekata planirana je od 2024. do 2026. godine, bit će najvećim dijelom financirana bespovratnim EU sredstvima, kroz ITU mehanizam, te manjim dijelom iz gradskog proračuna.

U Gradskoj upravi napominju kako je izrađeno je idejno rješenje sportsko-rekreacijskog centra Bajer Jug 2, koje će poslužiti kao podloga za izradu glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole, a početak radova ovisit će o objavi poziva kroz ITU mehanizam.

Radić podsjeća da se i ranije zalagao za revitalizaciju Bajera na Jugu 2,  znajući koliko je stanovnicima toga dijela grada važno sačuvati svoju zelenu sportsko-rekreacijsku oazu.

Bušenjem bunara i vraćanjem vode u jezero spasili smo Bajer od isušivanja i propadanja, a sada uz pomoć europskoga novca planiramo ga pretvoriti u moderni centar gdje će se okupljati obitelji, mladi, djeca i umirovljenici, sa svim potrebnim sadržajima za zabavu i rekreaciju, poručuje Radić.

Piše: Igor Vučković