sutra dan d

Prijeti se nuklearnom katastrofom: Ukrajinci tvrde da su Rusi minirali elektranu Zaporižje

04.07.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Iako se apeli za smirivanje ratne situacije oko nuklearne elektrane Zaporižja čuju svako malo, nuklearka je u dodatnoj opasnosti nakon uništenja brane Kahovka koja se nalazi nizvodno.

Uništenje Kahovke 6. lipnja izazvalo je katastrofalnu poplavu, ali i ugrozilo opskrbu vodom potrebnom za hlađenje reaktora elektrane i istrošenog goriva, optužuju Ukrajinci, piše The Washington Post, a prenosi Jutarnji list.

Upozorenja ukrajinskih dužnosnika i stručnjaka za atomsku energiju o potencijalnoj katastrofi u jugoistočnoj Ukrajini postala su hitna nakon pucanja brane. Dapače, ukrajinski dužnosnici sve češće upozoravaju da ruske snage planiraju minirati nuklearnu elektranu Zaporižja.

General Kirilo Budanov, koji vodi ukrajinsku vojnu obavještajnu službu, tvrdi da su Rusi postavili eksploziv pokraj četiri od šest reaktora i minirali bazen za hlađenje koji se koristi za opskrbu vodom za hlađenje reaktora i istrošenog goriva.

  • +10
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Taisija Voroncova / Sputnik / Profimedia

U petak je vojna obavještajna agencija dodala da su se tri ruska nadzornika evakuirala i da bi ukrajinski zaposlenici koji su potpisali da će raditi za ruski državni nuklearni energetski konglomerat trebali otići do 5. srpnja. U izvješću se također navodi da je ostalom osoblju rečeno kako treba 'okriviti Ukrajinu u slučaju bilo kakvih izvanrednih situacija'

  • +9
Ukrajinci uvježbavaju scenarije u slučaju nuklearne katastrofe Izvor: Profimedia / Autor: Koshelev Albert/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ihor Klimenko, koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, najavio je vježbe obuke na svim razinama vlasti za suočavanje s mogućom nuklearnom katastrofom, dok je stanovnike pozvao da ostanu mirno, što su oni, čini se, i poslušali i u državi nema velike panike.