vidovdan

Prije 30 godina Milošević je održao govor koji je nagovijestio raspad Jugoslavije

28.06.2019 u 14:57

Bionic
Reading

Na Vidovdan prije točno 30 godina, 28.lipnja 1989. Srbijanski nacionalistički lider Slobodan Milošević održao je zlokobni skup na Gaizemstanu, obilježavajući 600. obljetnicu Kosovske bitke u kojem je simbolički i realno najavio krvave oružane sukobe

'Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene', poručio je tada okupljenom mnoštvu Slobodan Milošević.

Mnogi taj govor smatraju prekretnicom jer je poslije toga Jugoslavija pretvorena u poprište najgoreg ratnog sukoba na tlu Europe nakon Drugog svjetskojg rata, a zastrašujuće riječi najavom onoga što je uslijedilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

Skup je održan neposredno nakon odluke Slobodana Miloševića koji je tada bio predsjednik Predsjedništva SR Srbije o ukidanju kosovske autonomije. Dok je prema procjenama u Srbiji tome skupilo nazočilo između jednog i dva milijuna ljudi, svjetska novinska agencija Reuters tvrdila je kako je bilo najviše 300.000 ljudi.

Govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989. Izvor: Društvene mreže / Autor: NN

Proslavi je prisustvovalo gotovo cijelo Predsjedništvo tadašnje SFRJ. Došli su glavni čelnik Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije Milan Pančevski, slovenski Janez Drnovšek, a samo je Stipe Šuvar, kao predstavnik SR Hrvatske, bojkotirao skup koji je došao uveličati i čitav vrh Srpske pravoslavne crkve.

Miloševićev govor slušali su i gotovo svi veleposlanici članica Nato saveza i Europske zajednice, osim američkog veleposlanika Warrena Zimmermana te predstavnika Turske.

'Na ovom mjestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju, prije šest vijekova, prije punih 600 godina dogodila se jedna od najvećih bitaka onog doba. Kao i sve velike događaje i taj prate mnoga pitanja i tajne, on je predmet neprekidnog naučnog istraživanja i obične narodne radoznalosti. Sticajem društvenih okolnosti ovaj veliki šeststogodišnji jubilej Kosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, poslije mnogo godina, poslije mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni integritet. Nije nam, prema tome danas, teško da odgovorimo na ono staro pitanje: -sa čim ćemo pred Miloša.

Igrom historije i života izgleda kao da je Srbija baš ove 1989. godine povratila svoju državu i svoje dostojanstvo da bi tako proslavila historijski događaj iz daleke prošlosti koji je imao veliki historijski i simbolički značaj za njenu budućnost ', rekao je, između ostalog, Slobodan Milošević na Gazimestanu.