INICIJATIVA MLADIH: NAŠI I VAŠI ZLOČINCI

Prijavili Glavaša zbog akumulatora, a prozvali Milanovića za licemjerje

10.02.2015 u 11:58

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) podnijela je jutros kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Povod ovoj prijavi Glavaševa je izjava od 1. veljače 2015., kada je na dočeku organiziranom u njegovu čast na Trgu slobode u Osijeku izjavio kako je 'napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990.'

U kontekstu Glavaša, ovo se može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja je nepravomoćno osuđen, podsjećaju iz Inicijative mladih.

Podsjećaju da je Inicijativa još 15. svibnja 2012. kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama postupila.

Pozvali su nadležni Županijski sud i Vrhovni sud RH da hitno odrede pritvor za Glavaša zbog spomenutih kaznenih djela, a i u vezi s ratnim zločinima koji su mu stavljeni na teret.
'U načelu nema opravdanja za utjecaj na svjedoke u ovoj fazi kaznenog progona za ratne zločine s obzirom na to da Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci nije sporio sudski utvrđene činjenice pa time nema ni potrebe da nadležni sud ulazi u ponovni dokazni postupak, već treba ispraviti učinjene propuste u primjeni prava', upozoravaju.

S obzirom na politički i društveni utjecaj Glavaša te niz izrečenih prijetnji, u Inicijativi smatraju kako se potencijalni pritisak na svjedoke mora prepoznati.

'U pravilu ne postoji opasnost od ponavljanja djela ratnog zločina nakon završetka rata, no u ovom konkretnom slučaju, u kontekstu prijetnji koje izriče Glavaš, pozvali smo nadležna tijela da njegove izjave tumače upravo kao prijetnju za počinjenje ubojstava političkih protivnika i građana srpske narodnosti, iako u promijenjenim okolnostima mira', napominju u Inicijativi.

Ističu kako su iznimno razočarani reakcijom dužnosnika RH koji su vrlo glasno reagirali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja. Iako Inicijativa smatra da su i Šešeljeve javne izjave nedopustive, a čemu svjedoči i činjenica da Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija redovito prati i analizira izjave Šešelja kako bi nadležna tijela upozorila na eventualne pojave govora mržnje i poziva na mržnju i nasilje, odgovornost hrvatskih političara mora biti prvenstveno usmjerena na događaje u Hrvatskoj.

'Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visok stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje. Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti koji je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima', ocijenjeno je u priopćenju Inicijative mladih koje potpisuje programski direktor udruge Mario Mažić.

Inicijativa je stoga osudila izostanak adekvatne reakcije i zatražila da se imenovani dužnosnici o slučaju Glavaš jasno očituju.

Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) je 15. svibnja 2012., dakle prije više od dvije godine, podnijela kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša u kojoj su ga prijavili za objavljivanje identiteta zaštićenog svjedoka. Kaznena prijava podnesena je jer je Glavaš nakon suđenja pred Županijskim sudom u Zagrebu za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Osijeku protiv prvooptuženog Glavaša i drugih na mrežnim stranicama objavio identitet (ime i prezime te fotografiju) zaštićenog svjedoka. Dana 16. prosinca 2008., u tijeku navedenog suđenja, svjedočio je ugroženi svjedok pod pseudonimom 'zaštićeni svjedok 06', čije je svjedočenje bilo posredovano telekomunikacijskim uređajima s druge lokacije, a izgled i glas svjedoka bili izmijenjeni. Ovom je objavom Glavaš izložio svjedoka prijetnjama i opasnosti po njegov život i zdravlje te počinio kazneno djelo otkrivanja identiteta ugrožene osobe ili zaštićenog svjedoka opisano i kažnjivo po čl. 308. KZ RH 2011. (nekadašnji članak 305.a KZ RH NN 152/08). U svom izvještaju Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe od 12. siječnja 2011. ovo je potvrdio i izvjestitelj Jean-Charles Gardetto u ime Odbora za pravne poslove i ljudska prava Vijeća Europe, a o slučaju postoji i dovoljno informacija dostupnih u medijima. Također, dužnosnici političkih stranaka bliskih Glavašu su u više navrata, od početka procesa protiv njega, iznosili imena svjedoka i osoba koje su pružale informacije o počinjenim zločinima Državnom odvjetništvu RH. Razumno je pretpostaviti kako su oni ove informacije dobivali od Glavaša koji je, kao osumnjičeni (i kasnije optuženi) imao uvid u dokumentaciju.