anonimni diplomat

Prihvate li Srbija i Kosovo u ponedjeljak plan normalizacije, to će de facto značiti međusobno priznanje

24.02.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnog prekida u ponedjeljak će se u Bruxellesu ponovno sastati srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti kako bi razgovarali o planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije koja ne priznaje neovisnost svoje bivše južne pokrajine proglašenu 2008

Visoki europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je da očekuje da će dvojica čelnika prihvatiti prijedlog i da se na sastanku u ponedjeljak neće voditi rasprava o sadržaju, nego o provedbi dokumenta.

“Mnogi kažu da prihvaćanje prijedloga znači de facto priznanje. To je točno, to doista znači”, rekao je europski diplomat.

Dodao je da se prihvaćanjem prijedloga automatski prihvaća i provedba obveze o uspostavi Zajednice srpskih općina, ključan zahtjev Beograda za nastavak pregovora s Prištinom.

Nakon višegodišnjih pokušaja u okviru dijaloga između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji su dosad donijeli vrlo skroman napredak, Njemačka i Francuska su pokrenule inicijativu koju su podržale Sjedinjene Države i cijela EU da se što prije napravi iskorak po tom pitanju s obzirom na kontekst rata u Ukrajini.

Dosadašnji sastanci u proteklih nekoliko godina uglavnom su bili upravljanje krizom, a sada je promijenjen pristup i ide se prema normalizaciji i zato je ovaj sastanak u ponedjeljak drugačiji od ostalih, rekao je europski diplomat.

  • +9
Srpske barikade na Kosovu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dodao je kako su vidljivi ruski pokušaji odgovoranja Srbije da prihvati prijedlog, ali da je predsjednik Vučić poslao određene signale da ruski pritisak neće na njega utjecati.

Njemačko-francuska inicijativa je rezultirala prijedlogom sporazuma čija je srž međusobno priznanje dokumenata, pečata, putovnica, osobnih iskaznica i nacionalnih simbola.

Srbija ne bi smjela blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i obje strane trebaju razvijati normalne dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava. Kosovo bi trebalo osigurati prikladnu razinu samouprave za srpsku zajednicu i formalizirati poseban status Srpske pravoslavne crkve, a obje strane otvorile bi svoja stalna predstavništva u glavnim gradovima.