situacija sve napetija

Prigožin zarobio ruskog časnika, optužio njegovu postrojbu za napad na vagnerovce

05.06.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Vođa ruske paravojne skupine Wagner rekao je u ponedjeljak da je zarobio ruskog časnika čija je postrojba napala njegove ljude, što je još jedan dokaz o napetosti koja vlada između te naoružane skupne i ruskih regularnih postrojba

"Dana 17. svibnja ljudi (ruskog) ministarstva obrane primijećeni su dok su minirali ceste iza položaja Wagnerovih postrojba", napisao je Jevgenij Prigožin, kako prenosi njegova medijska služba, u izvješću poslanom tom ministarstvu. "Wagnerovi borci koji su pristupili razminiranju, našli su se pod paljbom s položaja ministarstva obrane", navodi isti izvor.

"Vodi se istraga i neke se informacije ne mogu objaviti, ali ovdje prilažem prvo izvješće i videodokaze onoga što se dolje doista dogodilo", rekao je Prigožin, koji je u otvorenom sukobu sa zapovjedništvom ruske regularne vojske, u audioporuci uz tekst. Vođa Wagnera je objavio i videosnimku saslušanja zarobljenog ruskog časnika koji se predstavio kao "zapovjednik 72. motorizirane brigade, pukovnik Roman Vinjevitenov".

Na toj snimci časnik priznaje da je "napao" Wagner, dodajući da je "bio pod utjecajem alkohola i da je djelovao iz osobnog animoziteta". U subotu je Prigožin optužio glavni stožer ruske vojske, koji redovito proziva da "prepušta" teritorij u Belgorodskoj oblasti, na granici s Ukrajinom, koja je ovih dana žestoko napadana s kopna i iz zraka.

Dan ranije Prigožin je izjavio da se "99 posto" njegovih snage povuklo iz Bahmuta, na istoku Ukrajine, i da je prepustio položaje regularnoj vojsci, nakon što je 20. svibnja rekao da je preuzeo punu kontrolu nad gradom.

  • +8
Vagnerovci u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia