POVORKA PONOSA

Prideom protiv fašizma, ksenofobije i homofobije

18.06.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Uz jasnu poruku 'I budućnost je naša' središtem Zagreba danas će prodefilirati deseta po redu Povorka ponosa – središnji događaj ovogodišnjeg Pridea na kojemu se očekuje najmanje 1.000 sudionika i na kojem će LGBTIQ još jednom ukazati na temeljne ciljeve borbe za svoja prava

Svakome od sudionika Povorke ponosa, a bit će među njima veliki broj građana koji će im doći dati potporu, želja je ukazati da još uvijek postoji demokratska i civilizirana, bolja i drugačija Hrvatska, u kojoj je doista manje bitno tko je koje nacije, vjere, političkog i svakog drugog opredjeljenja, a ponajmanje je li netko 'hetero' ili 'homo'. Upravo će zagovaranje jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba (LGBTIQ), uz zajedničko podizanje glasa protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, homofobije, transfobije i drugih 'fobija' još uvijek prisutnih u hrvatskom društvu, biti i glavne poruke koje će hrvatskoj javnosti biti odaslane iz ovogodišnje Povorke ponosa.

Baš kao i prijašnjih devet godina, podsjetit će i da svatko ima demokratsko i Ustavom zajamčeno pravo na mirno okupljanje i iskazivanje stavova u obrani svojih uvjerenja, ali i pravo na rodnu i seksualnu ravnopravnost. Svima onima kojima to nije jasno, a potiču ili pozivaju na nasilje, šire nacionalnu, rasnu ili vjersku nesnošljivost i mržnju, Povorka ponosa želi poručiti da će im mnoge stvari 'postati jasnije' kad shvate da je to zakonski zabranjeno i kažnjivo te kad budu adekvatno i sankcionirani za ono što (ne)promišljeno čine.

S tim u vezi, poseban apel iz Zagreb Pridea upućen je ministru policije Tomislavu Karamarku i Policijskoj upravi zagrebačkoj, kao i svim policijskim djelatnicama i djelatnicima koji su zaduženi za osiguranje na zagrebačkim ulicama i trgovima, da se 'drže svih zakona', upozoravajući da to 'u Splitu prošlog vikenda nije bio slučaj'.

'Ako zaore fašistički zborovi i bude se urlalo 'Ubij, ubij pedera!' i 'Pedere u logore', smatrat ćemo odgovornim ministra unutarnjih poslova i policiju koji su dužni spriječiti diskriminaciju i govor mržnje i postupati po zakonima', upozorili su organizatori te izrazili očekivanje da će policija oštro reagirati na nasilje potaknuto homofobijom, ali i homofobni govor mržnje.

Iz policije, pak, odgovoraju da su spremni za Zagreb Pride, uz upozorenje da će 'povorku osiguravati dosad najviše policajaca koji će svako nasilništvo prema sudionicama tretirati kao zločin iz mržnje'. Nije precizno navedeno koliko će policajaca biti angažirano na zagrebačkim ulicama, no svakako će ih biti više nego u Splitu (gdje ih je bilo blizu 700), pa se već sada procjenjuje da će svaki sudionik Povorke ponosa, slikovito rečeno, imati svog osobnog čuvara među zaštitnicima reda i zakona. Policija samouvjereno najavljuje da će i oni koji su planirali nešto pokušati, poučeni splitskim iskustvom, ipak odustati. Najavljena je i provjera trase prije, ali i poslije povorke. Postupanje policije, baš kao i Povorka ponosa, bit će i pod budnim okom ne samo hrvatske javnosti, nego i Amnesty Internationala Hrvatske.

Osim osoba iz javnog i društvenog života, ali i 'običnih' građana koji će doći poduprijeti nastojanja LGBTIQ populacije, i ne samo njih, te pokazati 'drugo lice Hrvatske', očekuje se i sudjelovanje političara. Dok su neki jasno odbijali pomisao da dođu na Pride, posve je izvjesno da će, kao i proteklih godina, doći SDP-ovka Mirela Holy (ne i predsjednik njezine stranke Zoran Milanović, Vesna Pusić iz HNS-a i, najvjerojatnije, predsjednik njezine stranke Radimir Čačić. Iz 'pravaškog' tabora došao je poziv Zagrepčanima da se 'u vrijeme parade sklone s ulica kojima će povorka proći, da isprazne ulice i trgove, da se maknu s terasa kafića te da im ne pridaju pažnju, kako bi parada mogla proći mirno i bez nasilja praznim ulicama i trgovima'.

Sudionici jubilarne Povorke ponosa počet će se okupljati oko 14 sati na Trgu žrtava fašizma, a sat kasnije središnjim zagrebačkim ulicama krenut će vesela i šarena kolona, u svom jednosatnom maršu.

Posebno zanimljivo bit će obraćanje predstavnica i predstavnika prošlotjednog Split Pridea te čitanje pisma potpore predsjednika Ive Josipovića. Proglašenjem Homofoba i Homofrenda desetljeća te osobe koja je u proteklih 10 godina najviše pridonijela afirmaciji LGBTIQ populacije, bit će okončan službeni dio Povorke ponosa. Sve će glazbenim nastupom zaokružiti Anthony The Crazy Horsea from Jotassassina te Stilness!