PREDSJEDNICA UZOR-A

'Pribavili smo dokaze i pokrenuli postupke protiv Bandića zbog gospodarenja otpadom'

14.02.2020 u 16:50

Bionic
Reading

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) Branka Genzić-Horvat u petak je najavila pokretanje postupka pred nadležnim hrvatskim i europskim institucijama jer, kako tvrdi, ima određene dokaze da zagrebački gradonačelnik Bandić radi u korist 'interesne grupacije' vezano za gospodarenje otpadom.

"Pribavili smo određene dokaze, pokrenuli određene postupke u kojima ćemo sudjelovati i pružiti sve ono da se Zagreb riješi 'kriminalne hobotnice' gradonačelnika Zagreba i da gradonačelnik što prije ode", rekla je Genzić-Horvat na konferenciji za novinare u Europskom domu.

Kaže da je prije svega riječ o štetnom projektu Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba (CUPOVZ) koji je, kako je ustvrdila, već od početka bio planiran kao interes protivan javnom interesu te je pretvoren u "ekološku katastrofu", u sklopu kojega je predviđena gradnja i centra za gospodarenje otpadom sa spalionicom.

Napomenula je kako spalionica nije maknuta niti iz posljednjeg GUP-a, što znači, tvrdi Genzić-Horvat, "da gradonačelnik Milan Bandić i dalje realizira plan, uz svesrdnu podršku ministarstva i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića".

Novinarima je izjavila kako su 'još 2013. dobili anonimnu dojavu' da se vezano za CUPOVZ radi o najvećoj pljački, interesu određene grupacije iz područja otpada koja je osigurala gradonačelniku da u njihovo ime provodi taj projekt.

Genzić-Horvat također tvrdi da je ugovor vezan za pročistač otpadnih voda izuzetno štetan i da će "vrlo vjerojatno Grad Zagreb dovesti do bankrota".

Milan Bandić dolazi na sjednicu zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema njenom mišljenju, taj ugovor ima niz nezakonitosti i iz njega su 'vidljive određene namjere u realizaciji biznisa sa otpadom', te da su beznačajnim cijenama "otimali zemlju" domicilnom stanovništvu.

Dodala je kako se tim 'štetnim ugovorom' Grad obvezao i da će trajno zbrinuti otpadni mulj iz pročistača, a to je oko 50 posto troška cjelokupne investicije.

Rekla je i kako se 'unaprijed planirala određena povezanost tog mulja sa izgradnjom spalionice' jer taj mulj ni dan danas nije zbrinut, te je zdravstvena i ekološka prijetnja ne samo Zagrebu nego i šire.

  • +11
Bandić na otvorenju dječjeg vrtića Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Genzić-Horvat je rekla i da je od 2004. do 2018. iz gradskog proračuna za tu uslugu koja uopće nije naplaćena od korisnika ,isplaćeno više od 1,5 milijardi kuna, a što je, kako tvrdi, pljačka i nezakonito trošenje proračunskih sredstava.

"Hrvatska i Grad Zagreb je u rukama organiziranog kriminala koji doseže vrlo daleko", izjavila je Genzić-Horvat.

Na pitanje novinara kako komentira što ju je gradonačelnik Bandić prozvao da je zaradila veliku svotu novca na prodaji zemljišta Gradu za izgradnju pročistača otpadnih voda, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) Branka Genzić-Horvat rekla je da je to ne iznenađuje jer je to potez napada na nju nakon prosvjeda protiv Bandića koji je bio 1. veljače na Trgu bana Jelačića.

Ustvrdila je i da je u Resniku 'jedan Bandićev kum' otkupljivao zemlju po 20 do 30 eura, a onda ju je prodavao višestruko Gradu, a neka od tih zemljišta su kupljena puno prije na trasi ceste i kanala koji se gradi.