hrvatski sabor

Prevenirati nestanke i bjegove djece, prošli tjedan tragalo se za četvero

05.10.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Romana Nikolić (Socijaldemokrati) pozvala je u četvrtak sve relevantne dionike na suradnju kako bi se prevenirali slučajevi nestanka i bjegova djece, navodeći da se samo prošli tjedan tragalo za njih četvero na istoku Hrvatske.

U Hrvatskoj se trenutno traga za 36 djece, a ukoliko se nešto ne poduzme, stanje bi se moglo pogoršati, kazala je Nikolić u povodu Dječjeg tjedna koji se obilježava od 2. do 8. listopada.

Istaknula je i kako je Hrvatska jedna od rijetkih država u Europi koja nema konkretan protokol u ovoj važnoj temi te naglasila kako je važno čim prije implementirati dokazano učinkovite mehanizme poput Amber Alert sustava, odnosno sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta.

Odgovornost je Vlade i nadležnih ministarstava da uvedu ove sustave. Ne smijemo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima nego moramo preventivno djelovati odmah, zaključila je Nikolić u saborskom govoru na slobodnu temu.

Antolić Vupora: Zašto HDZ-u sva djeca nisu jednaka

Barbara Antolić Vupora (SDP) zapitala se zašto HDZ-u sva djeca nisu jednaka i zašto ih Vlada diskriminira putem zadnje uredbe o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Ta uredba diskriminira i narušava pravo djece na jednakost i ustavna prava i daje poruku da Vladi nisu sva djeca jednako vrijedna, tvrdi zastupnica i navodi kako ta „promašena mjera“ funkcionira po modelu stupnja razvijenosti grada ili općine, pa će pojedine sredine dobiti od države od 6, 25 do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu.

Silvano Hrelja (HSU) izvijestio je kako je do 3. listopada u HZMO zaprimljeno 144.500 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, a riješeno ih je 115.300 ili 80 posto, neriješeno 29 tisuća ili 20 posto.

Dnevno se zaprimi oko 200 zahtjeva i broj je u opadanju, kazao je, navodeći da je prosječna svota dijela obiteljske mirovine nakon usklađivana 101 euro.

Planirani broj zahtjeva u ovoj godini je 155 tisuća i vrlo je vjerojatno će realizacija do kraja godine biti blizu toga broja, ocijenio je.

Milanović Litre: Zagreb sponzorira događaj koji promovira seksualne nastranosti

Marko Milanović Litre (HS) sramotnom je nazvao odluku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i stranke Možemo da na obljetnicu pada Vukovara, 18. studenoga budu pokrovitelji 4. WIITWD Fetiš festivala koji „omalovažava sve vrijednosti koje su izgradile naš glavni grad i Hrvatsku.

„Novcem građana sponzorirat će se događaj koji promovira seksualne nastranosti posjetitelja, pogotovo na tako sveti dan kao što je obljetnica pada Vukovara. Pljuska je to svakom hrvatskom građaninu koji cijeni temeljne vrijednosti hrvatskog društva i najosnovniju pristojnost“, kazao je zastupnik.

Ne sporeći da su individualne slobode važne, poručio je kako su „vrijeme i sponzorstvo ovoga događaja duboko neosjetljivi i problematični“.

Da bi pokazao atmosferu s prethodnih festivala, pokazao je dvije vrlo eksplicitne fotografije. Ako su ovo stvari koje porezni obveznici plaćaju, ovo je sramota, Zagreb i Hrvatska zaslužuju bolje, rekao je.