KRIKETOM DO OSTVARENJA SNOVA

Prevencija HIV-a u Namibiji

01.04.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Namibijski kriket savez je u partnerstvu s UNICEF-om pokrenuo inicijativu Kwata Cricket kako bi promovirao sport i zdravi način života među djecom i mladima u Namibiji

Kroz ovu inicijativu partneri žele doprinijeti prevenciji HIV-a, ali i smanjenju stigme koju taj virus nosi. Kwata na nekoliko jezika u Namibiji znači uhvati pa stoga i inicijativa Kwata Cricket koristi slogan 'uhvati svoje snove'.

U zemljama u kojima je popularan kriket, UNICEF i UNAIDS aktivno rade sa kriket savezima na promicanju zdravoga načina života, s posebnim naglaskom na sprječavanje širenja HIV-a, ali i smanjivanju stigmatizacije oboljelih.

Svakoga tjedna, u sklopu te inicijative kriket trenira više od 3 000 djece, učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola. U program su uključena djeca svih imovinskih statusa, a poseban trud se ulaže u uključivanje djevojčica koje su u najvećem riziku od zaraze HIV-om. Već postoji službeni namibijski kriket tim djevojčica mlađih od 17 koji nastupa po Južnoj Africi i osvaja utakmice.

Namibija je zemlja velikoga siromaštva, a kriket pomaže stvoriti prilike za djecu kroz sport. Kriket savez se ujedno na taj način nada stvoriti nove nade tog sporta u zemlji. Kroz sport, djeca u Namibiji imaju priliku razviti samodisciplinu, učvrstiti karakter te naučiti se nositi s porazima i pritiskom.