oprez

Prevarant u Puli starici nudio lonce pa joj ušao u stan i opljačkao je

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 25.11.2020 11:24
  • Objavljeno 25.11.2020 u 11:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom kako ne bi postali žrtve kaznenih djela

Pulska policija zaprimila je prijavu 77-godišnje žene da joj je nepoznati muškarac otuđio nakit iz stana. Muškarac je ženi prišao u utorak, 24. studenoga oko 12 sati, ispred zgrade u Voltićevoj ulici u Puli te joj se obratio, nudeći joj na prodaju set lonaca. Budući da je bio uporan, žena ga je odvela u stan kako bi pogledala lonce, a muškarac je boravak u stanu iskoristio da joj otuđi nakit, čime ju je oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao dostavljači pošiljki, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, pripadnici inspekcijskih službi, pripadnici vjerskih zajednica i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja pa se prikazuju kao nepokretni, slijepi, gluhonijemi ili kao žrtve požara, poplava, potresa i slično. Česti su slučajevi, poput posljednjeg zabilježenog, da počinitelji pod izlikom prodaje predmeta koriste povjerenje građana i otuđuju im predmete za vrijeme boravka u stanu ili im predmete manje vrijednosti prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.