ČASNIK ZA VEZU BIH:

'Presuda Tayloru vraća generala Perišića u Haag'

Bionic
Reading

Nakon što je u četvrtak Žalbeno vijeće Specijalnog suda za Sierra Leone potvrdilo presudu po kojoj je bivši predsjednik Liberije Charles Taylor pomagao pobunjenicima u Sierra Leoneu tijekom 11-godišnjeg građanskog rata, u zamjenu za 'krvave dijamanate', te ga pravomoćno osudilo na 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, bošnjački časnik za vezu sa Haškim sudom Amir Ahmić izjavio je za Agenciju Anadolija da glavni haški tužitelj Serge Brammertz mora u idućih pet mjeseci zatražiti reviziju presude u postupku protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčila Perišića

Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je u veljači presudu kojom je Momčilo Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici, te je i Srbija praktički izuzeta od bilo kakve odgovornosti za agresiju na BiH.

No, kako kaže Ahmić, presuda Specijalnog suda za Sierra Leone vraća nadu. Sud je, naime, zaključio da je Charles Taylor, inače prvi je šef države poslije Drugog svjetskog rata kojeg je osudio međunarodni sud za ratne zločine, omogućio 'ključnu pomoć' pobunjenicima u Sierra Leoneu tijekom građanskog rata.

Presuda Tayloru, pojasnio je Ahmić, suprotna je odluci Žalbenog vijeća Haškog suda prema kojoj je Perišić oslobođen od točke optužnice za pomaganje i poticanje ratnih zločina. Podsjetimo, suci ICTY-a zaključili su da Perišić nije 'znatno doprinio pomaganju i poticanju zločina'.

'Presuda protiv Charlesa Taylora može itekako pomoći da Haški sud poništi zaključak Theodora Merona, predsjednika Tribunala, u slučaju Momčila Perišića. Pošto se radi o drugom sudu, ova presuda itekako može pomoći sucima Haškog sudau. Glavni tužitelj Brammertz mora zatražiti reviziju presude u slučaju Perišić. On ima temelja za to, a pogotovo nakon ovakve presude Specijalnog suda za Sierra Leone. Ova presuda je faktički podržala stav Haškog tužiteljstva i zastupa poziciju da ono što je radio Perišić predstavlja međunarodni incident, odnosno da međunarodno pravo ne poznaje tzv. konkretnu usmjerenost koju je Vijeće na čelu sa Meronom uvelo u praksu u spomenutom predmetu', govori Ahmić.

Naomi Campbell dokazala zločin

Također, analizirajući slučaj Taylor i njegove moguće reperkusije na presude ICTY-a, Ahmić je podsjetio da je na suđenju liberijskom predsjedniku izvedeno preko 100 svjedoka. Među njima je bila i slavna manekenka Naomi Campbell, koja je priznala da joj je Taylor 1997. godine nakon jedne večere 'dao tri dijamanta koja su bila prljava'.

'Sud je, dakle, preko svjedočenja Naomi Campbell potvrdio da je tim dijamantima Taylor produbljivao sukob u Sierra Leoneu. Potvrđena je teza da je predsjednik Liberije kupovao oružje u Južnoafirčkoj republici i dijelio pobunjenicima u Sierra Leoneu, a da bi zauzvrat dobio te krvave dijamante', podsjetio je Ahmić.

Napomenuo je da je u slučaju Perišić bilo na desetine mnogo konkretnijih dokaza o upletenosti SR Jugoslavije u agresiju na BiH, ali da sud nije našao za shodno osuditi prvog čovjeka Vojske Jugoslavije. Dovoljno je podsjetiti da je postojao kadrovski centar VJ-a, u čijem sastavu su bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Nije sve izgubljeno

Prema Ahmićevim riječima, presuda Tayloru vraća nadu da nije sve izgubljeno u međunarodnom pravu.

'Neki drugi suci koji sjede u nekom drugom sudu, po meni, pravilno dijele međunarodno pravo. Oni su čovjeka (Charles Taylor) koji je sjedio u jednoj državi, a pomagao pobunjenike u drugoj, našao odgovornim za zločine jer je slao oružje u ratom zahvaćenu zemlju. Vjerujem da to može nešto promijeniti i u slučaju zločina tijekom agresije na BiH kako ne bi Ratko Mladić i Radovan Karadžić bili najviša razina koja će odgovarati za zlodjela u mojoj zemlji', naglasio je bošnjački časnik za vezu.

Vjeruje kako bi slučaj Taylor mogao prethodno utjecati i na odluku u žalbenom postupku u slučaju Vladimira Lazarevića i ostalih za zločine na Kosovu 1999. godine, nakon čega bi moglo postati jasnije što će se događati ne samo u slučaju Perišić, već u postupku protiv čelnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su nepravomoćno oslobođeni.

'Ako se u tim slučajevima dogodi da drugo Žalbeno vijeće Haškog suda zauzme stav suprotan onome u slučaju Perišić, onda Brammertz ima otvoren prostor da pokrene reviziju protiv Momčila Perišića', kazao je Ahmić.

Nadalje, Ahmić je pojasnio da koncept tzv. konkretne usmjerenosti, a koji je oslobodio Perišića, praktično znači kako Savezna Republika Jugoslavija jest pomagala snage na prostoru današnje Republike Srpske, ali da 'nije znala' da se njihovim oružjem čine zločini.

'To je neki novi element koji do slučaja Perišić međunarodno pravo nije poznavalo u zločinu pomaganja i podržavanja zločina', njegovo je mišljenje.

U Haagu se svašta događa

Svi ovi događaji, po Ahmiću, otvaraju dodatne sumnje.

'Pogotovo kada se utvrdi šta se dogodilo sa danskim sucem Frederikom Harhoffom, koji je suspendiran iz vijeća u slučaju Vojislava Šešelja. Aktivni sudac je u privatnom pismu iskazao svoje mišljenje, a predsjedavajući Meron našao je svojih dvojicu sudaca koji su suca iz Danske diskvalificirali! Ovdje se svašta događa. Događaju se stvari koje odudaraju od međunarodnog priznatog sustava', upozorio je Ahmić.